Eindhoven zet in op ontwikkeling innovatief licht

Emile Aarts is aangesteld als wetenschappelijk directeur van het Intelligent Lighting Institute (ILI).

Het ILI vormt de basis van een samenwerking tussen het bedrijfsleven en zes TU/e-faculteiten, die moet leiden tot een open innovatienetwerk op gebied van intelligente verlichting. Zo zouden uiteindelijk eerder innovatieve verlichtingsproducten naar de markt gebracht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de Flexo-designlamp van TUE/e Industrial Design-student Jasper de Kruiff.

Emile Aarts: "Samen met Brainport Development ontwikkelen we het businessplan voor het ILI. En dankzij de kenniswerkersregeling hebben we met het instituut een vliegende start kunnen maken. We gaan bij ILI voortvarend aan de slag met de uitdagingen die lichtonderzoek bieden.”

Aarts, vice-president bij Philips Research, was al als hoogleraar verbonden aan de faculteit Industrial Design van de TU/e. De zes afdelingen die hun krachten bundelen, zijn de TU/e-faculteiten Technische Natuurkunde, Industrial Design, Industrial Engineering & Innovation Sciences, Electrical Engineering, Wiskunde & Informatica en Bouwkunde. Binnen de TU/e werken zo’n vijftig mensen (hoogleraren, post-docs, promovendi en onderzoeksmedewerkers) aan dit soort licht-onderzoek. Via de kenniswerkersregeling verrichten nog eens een vijftigtal mensen onderzoek bij het ILI.

Vijf programma’s 
Het instituut richt zich op de volgende vijf onderzoeksprogramma's:
 - Roadlighting 2015: intelligente straatverlichting;
- ZeroFlux Lighting: natuurlijke lichtbronnen in de huisomgeving;
- Sound Spaces: de effecten van licht op welzijn en gezondheid;
- No Switches Allowed: nieuwe interactievormen tussen mens en licht;
- Open Light: een open programma voor baanbrekende lichtconcepten.

Meer informatie: ELI

Bron: Idealize NL

Deel dit artikel

permalink