Container maakt elektriciteit van restwarmte

De TU Delft en TNO hebben een installatie ontwikkeld die de restwarmte van uitlaatgassen kan omzetten in elektriciteit. Aan de energiecentrale is negen jaar gewerkt.

De installatie, ter grootte van een kleine zeecontainer, draait nu succesvol op uitlaatgassen van motorgeneratoren in de glastuinbouw, zwembaden en de agrarische sector.

Ook de vrijgekomen warmte ten gevolge van het affakkelen van methaangas op vuilstortplaatsen kan worden omgezet in elektriciteit.

In principe is de nieuwe technologie toepasbaar in alle processen waarbij grote hoeveelheden restwarmte en uitlaatgassen vrijkomen.

Rendement
Het rendement van een motor of gasturbine kan door de installatie met twintig procent worden verbeterd. Voorheen gerealiseerde rendementsverbeteringen bleven beperkt tot slechts tienden van procenten.

Het apparaat wordt onder de naam Tri-O-Gen ORC op de markt gebracht door door Tri-O-Gen Group BV uit het Overijsselse Goor. Het Eindhovense zwembad de Tongelreep heeft de primeur. De ontwikkeling van de Tri-O-Gen kostte enkele miljoenen.

Voor meer informatie: Persbericht

Deel dit artikel

permalink