Met behulp van eiwitten uit plantenextracten zijn goed plakkende, milieuvriendelijke lijmen te maken.
Asal Hamarneh van de Rijksuniversiteit Groningen liet zien dat deze lijmen naast duurzaam ook nog eens goedkoop zijn. Ze promoveerde maandag 21 juni bij hoogleraar Francesco Picchioni van de afdeling Chemische Technologie.
Asal Hamarneh nam een serie houtlijmen onder de loep met eiwitten uit soja en jatropha. Dankzij deze plantaardige toevoegingen kunnen de lijmen zonder de kankerverwekkende en milieu-onvriendelijke stof formaldehyde. Hun eigenschappen zijn beter dan bestaande formaldehyde-vrije houtlijmen.
Jathropanoot
Aan het basisrecept van de bestaande lijmen voegde Hamarneh de plantenextracten toe. “Met de extracten uit soja is de lijm al net zo goed”, zegt ze. “De eiwitten uit de jatrophanoot maken de lijm zelfs beter. Ze zorgen voor een hogere plaksterkte.”
Hamarneh koos voor eiwitten uit de soja en jatrophaplanten om toe te voegen aan haar lijmen. Deze eiwitten lijken op additieven van bestaande milieuvriendelijke lijmen die minder goed plakken. Ze bevatten namelijk dezelfde functionele groepen, de zogenaamde polysachariden.
Daarnaast zijn ze relatief goedkoop, omdat de planten al worden verbouwd voor andere doeleinden. Soja is een veelgebruikte toevoeging in voeding en jatropha is bekend van zijn toepassing als biobrandstof. Hamarneh: “Als uit de jatrophanoten olie wordt gewonnen blijft er een zogenaamde ‘cake’ over die veel eiwitten bevat. Die overgebleven eiwitten blijken de kleefkracht van de milieuvriendelijke lijm flink te vergroten.”
Niet in de winkel
De nieuw ontwikkelde houtlijmen voldeden allemaal aan de Europese Standaard voor houtlijmen, maar zijn jammer genoeg nog niet in de winkel verkrijgbaar. Dat ligt niet aan de soja of de jatropha, maar aan een bestanddeel uit het basisrecept van de lijm. Dat is nog niet commercieel verkrijgbaar. Nog even wachten dus voordat we milieuvriendelijk kunnen lijmen met jatropha-eiwitten.
Foto: Jatrophanoot
Bron: Kennislink