WoonEco2-huizen en Bio Base Europe

De Walcherse Bouw Unie, onderdeel van Heijmans, heeft de afgelopen periode twee duurzame projecten binnengehaald, te weten 19 WoonEco2-huizen in Grijpskerke en het trainingscentrum Bio Base Europe in Terneuzen.

19 WoonEco2-huizen in Grijpskerke
In Grijpskerke gaat de WBU 19 WoonEco2-huizen met een zeer ambitieuze EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)-ambitie van ≤ 0,2 bouwen. Dit is beduidend lager dan de wettelijke norm van 0,8. WBU kreeg de opdracht van projectontwikkelaar Marsaki uit Goes en woningcorporatie Woonburg uit Koudekerke.

De 19 WoonEco2-huizen zijn aangewezen tot een van de dertien Excellente Gebieden, die geselecteerd zijn door Minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie in het kader van het Lente-akkoord. Het Lente akkoord is een initiatief van onder andere NEPROM, minister van VROM en Wonen, Wijken en Integratie en heeft als doelstelling 50% energiereductie ten opzichte van het energieverbruik van 2008 voor de nieuwbouw in 2015.

Achterliggend doel van de regeling Excellente gebieden is om, op grotere schaal ervaring op te doen met zeer energiezuinige, innovatieve nieuwbouw.

Gezamenlijk doel van alle partijen in Grijpskerke is CO2 neutraliteit te behalen, om zo de milieu- en woonlasten te verlagen en het leefcomfort te verhogen. Hierbij worden onder meer passiefhuis-technieken en -concepten toegepast, zoals zeer goede schilisolatie, effectieve kierdichting, een gebalanceerd ventilatiesysteem, zeer zuinige verwarmingsapparatuur (aardwarmtepomp) en het gebruik van een zonneboiler.

De start bouw begint in oktober 2010, de oplevering van het project is naar verwachting in oktober 2011.

Trainingscentrum van Bio Base Europe in Terneuzen
In opdracht van Bio Base Europe, een participatie van de universiteit Gent, het havenbedrijf Zeeland Seaport en de gemeente Terneuzen, gaat de WBU het trainingscentrum van Bio Base Europe in Terneuzen bouwen.

Bio Base Europe is een gezamenlijk grensoverschrijdend samenwerkingsproject van Biopark Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley. Het trainingscentrum geeft onderdak aan verschillende faciliteiten voor het onderwijs en de training van procesoperators. Het wil Europa’s toonaangevende kenniscentrum worden voor de duurzame, biogebaseerde industrie. Daarnaast vormt de promotie en het uitdragen van de kennis over de biogebaseerde technologie aan het publiek een belangrijk zwaartepunt.

Het trainingscentrum wordt een passief utiliteitsgebouw. Dat wil zeggen dat ‘passieve’ energie van de zon en restwarmte optimaal benut wordt, zodat het gebruik van energie voor verwarming (en koeling) tot een minimum beperkt kan blijven (energiebehoefte van slechts 15 kwh/m2). Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van onder andere een windturbine en zonnepanelen. Daarnaast heeft het gebouw een luchtdichte schil met een warmteweerstandswaarde van 10 Rc.

De bouw begint deze zomer aan en zal circa 1 jaar duren.

Deel dit artikel

permalink