Nieuwe en duurzame afvalwaterzuivering voor Epe

Waterschap Veluwe en advies- en ingenieursbureau DHV hebben een Design & Build contract van circa 15 miljoen euro getekend voor de vervanging van de bestaande rioolwaterzuivering Epe door een zuivering met Nereda-technologie.

Het waterschap heeft hiermee de primeur en is de eerste waterbeheerder die deze innovatieve en duurzame technologie op volledige schaal toepast.

Verdubbeling zuiveringscapaciteit
De zuivering met Nereda-technologie is buitengewoon duurzaam en kosteneffectief. DHV zal de bestaande rioolwaterzuivering vervangen door een Nereda installatie, die het afvalwater van de regio Epe gaat behandelen. Dit betekent een verdubbeling van de zuiveringscapaciteit bij gelijkblijvend ruimtebeslag. Deze installatie zal medio 2011 in bedrijf worden genomen.

Topkwaliteit water met minder energie en chemicaliën
De kracht van de Nereda-technologie zit in speciale organismen die niet zoals gebruikelijk in vlokvorm groeien, maar in geconcentreerde, compacte korrels.

“Hierdoor kan de zuivering van het afvalwater effectiever en efficiënter plaatsvinden, waardoor aanzienlijk minder energie, chemicaliën en ruimte nodig zijn”, aldus Douwe-Jan Tilkema, sectorhoofd waterzuivering van Waterschap Veluwe en een van de aanjagers van de praktijkintroductie van de technologie.

“Verder was voor ons de kwaliteit van het gezuiverde water een belangrijke reden om voor deze nieuwe zuiveringstechnologie te kiezen”.

Nereda OnderzoeksProgramma
De fundamentele ontwikkeling begon in de jaren negentig aan de Technische Universiteit Delft en is voortgezet in het Nationaal Nereda OnderzoeksProgramma (NNOP). Het NNOP is een samenwerkingsverband van Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer (STOWA), TU Delft, DHV en zes waterschappen.

Via dit programma is de technologie de afgelopen jaren snel doorontwikkeld en is ervaring opgedaan met pilots en demonstratie-installaties in Zuid-Afrika en Portugal. De ontwikkeling is financieel ondersteund vanuit diverse nationale en Europese subsidieprogramma’s.

Doorbraak
Met de bouw van de Nereda rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe is een nieuwe mijlpaal bereikt. Internationaal is er een sterk groeiende belangstelling voor deze technologie en wordt deze inmiddels gezien als een belangrijke doorbraak op het gebied van afvalwaterzuivering.

De technologie won dan ook al meerdere nationale en internationale prijzen en is geschikt voor zowel nieuw te bouwen als te renoveren huishoudelijke en industriële afvalwaterzuiveringen.

Foto
V.l.n.r. zittend: Paul Spaan (secretaris-directeur Waterschap Veluwe) en Piet van Helvoort (DHV-directie). Staand: Robbert van der Kuij en George Onderdelinden (DHV) en Douwe-Jan Tilkema en Patrick Blom (Waterschap Veluwe).

Deel dit artikel

permalink