De Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) eist rectieficatie op het uitgebrachte IVAM-rapport. In dit rapport, dat in opdracht van het ministerie van VROM door milieu-bureau IVAM is opgesteld, worden de mogelijkheden onderzocht die er zijn om de milieudruk van pvc producten in de bouw te kunnen reduceren.
Gekeken is wat de milieubelasting is van pvc-bouwproducten in de keten, het effect van verschillende soorten afvalverwerking en de mogelijke vervangen door andere materialen die minder milieubelastend zijn.
Ongefundeerde aannames
Tijdens het opstellen van het “vertrouwelijke” rapport in opdracht van VROM blijkt dat de Vereniging van Kunststof Gevelelementen (VKG) aan tafel heeft gezeten om invloed uit te oefenen op de uitkomst van dit rapport.
Veel ongefundeerde aannames en aanpassingen zijn gedaan om tegemoet te komen aan de commerciële belangen van de kunststof kozijnenindustrie.
Zo blijkt dat:
- De hoeveelheid en soort additieven zoals loodstabilisatoren, weekmakers en brandvertragers zonder onderbouwing zijn aangepast ten gunste van de kunststof kozijnen.
- De levensduur van het kunststof kozijn is aangepast naar 75 jaar terwijl officiële publicaties van SBR (stichting Bouw Research) een levensduur aangeven van 40 jaar.
- Bij het houten kozijn is de levensduur verlaagd naar 25 jaar terwijl de officiële publicaties van SBR 50- en 75 jaar aangeven voor Nederlandse kozijnen.
- Er blijkt te zijn gekozen voor een niet-Nederlands houten referentiekozijn, dus niet representatief voor de Nederlandse situatie.
- De recycling van kunststof kozijnen is meegerekend terwijl TNO onderzoeksresultaten duidelijk zijn over de zeer geringe praktische invulling van het theoretische VKG-recyclesysteem.
- Bij kunststof en aluminium kozijnen is onderhoud niet meegerekend terwijl bij het houten kozijn met niet gefundeerde (zware) onderhoudsbelasting wordt gerekend.
- De factor landgebruik is meegenomen in de analyse terwijl hier veel onduidelijkheid over bestaat (bossen gebruiken veel land en dit wordt in het genoemde rapport zwaar negatief meegerekend in de milieubelasting voor de grondstof hout terwijl de basisfuncties van het bos als behoud van biodiversiteit, vastlegging CO2 en klimaatbeheersing niet worden gewaardeerd).
- De recycling van het houten kozijn (om ingezet te worden als vezels voor o.a. de spaanplaatindustrie) is niet meegenomen maar er is uitgegaan van volledige verbranding hetgeen in geen verhouding staat met de praktijk.
- De houtsector is, in tegenstelling tot de VKG, niet door IVAM geraadpleegd bij de keuze van het referentiekozijn en heeft geen gelegenheid gehad om de gebruikte data op correctheid te controleren.
Rectificatie
De NBvT eist rectificatie door IVAM met betrekking tot dit rapport en overweegt juridische stappen als niet aan deze eis wordt tegemoet gekomen.
“Het rapport in de huidige vorm geeft een sterk vertekend beeld van de werkelijkheid waardoor de timmerindustrie zwaar wordt benadeeld” aldus de NBvT.
Ook zal de NBvT de gang van zaken bespreken met het ministerie van VROM, de opdrachtgever van
het onderzoek.
NBvT
De Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) behartigt de gezamenlijke en individuele belangen van ongeveer 250 aangesloten timmerfabrikanten in technisch, juridisch en commerciële zin.
De NBvT levert een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling en stimulatie van het bouwen in- en met hout. Het stimuleert innovaties en werkt mee aan regelgeving met integrale kwaliteitsverbetering als doel.
Meer infoormatie: www.nbvt.nl