Ingenieursbureau Amsterdam lanceert ‘fluïde’ duurzaamheidsscan

Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) heeft een nieuw soort duurzaamheidsscan ontwikkeld. Met deze D-scan vertaalt het adviesbureau duurzaamheidsambities naar praktische maatregelen.

Nieuw is de manier waarop de scan zich ‘aanpast’ aan het soort project en de fase waarin het zich bevindt. Centraal staan maatregelen met de hoogste duurzaamheidspotentie. Inmiddels heeft IBA drie pilots succesvol afgerond, voor de Zuidas, IJburg en het Stadionplein.

De D-scan helpt publieke en private partijen om in stedelijk gebied concreet invulling te geven aan duurzaamheid. “Ambitie is er meestal genoeg”, zegt ir. Malcolm Aalstein, strategisch adviseur bij IBA. “Maar vervolgens heb je vooral kennis en ervaring nodig om óók de vertaalslag naar praktische maatregelen te maken. Behalve naar technische haalbaarheid kijken we daarbij ook naar zaken als draagvlak, verankering en regelgeving.”

Per scan stelt IBA een multidisciplinair expertteam samen dat integraal de mogelijkheden onderzoekt. Eerst wordt op hoofdlijnen gekeken hoe de meeste winst te behalen is. Pas daarna wordt ingezoomd op de concrete invulling. Aalstein: “Duurzaamheid is nog vaak ‘een beetje doen op veel terreinen’. Maar je bereikt uiteindelijk veel meer door je te concentreren op die thema’s die de hoogste effectiviteit én de hoogste kans van slagen hebben.”

De maatregelen-matrix verschilt per project en per fase – vaste ‘aankruislijstjes’ kent de D-scan niet. Ook het eindresultaat is iedere keer anders. Soms is het een inspiratiedocument, de volgende keer is het onderdeel van de selectiecriteria van een tender. Dat laatste geldt voor de herontwikkeling van het Stadionplein. Niet de prijs zal hier leidend zijn maar de mate waarin ontwikkelaars invulling geven aan onder meer duurzaamheid. Vooraf zijn de mogelijkheden bepaald met behulp van de D-scan.

Behalve gebruikelijke thema’s als energie, mobiliteit, ecologie, water en afval bestrijkt de scan juist ook minder tastbare onderwerpen als flexibiliteit en toekomstbestendigheid. “Je kunt wel duurzame materialen gebruiken, maar het is veel duurzamer om veel minder vaak ‘te verbouwen’. Dat betekent dat je nu al ruimte moet bieden aan veranderende technologie in de toekomst. Ook op die aspecten adviseren we opdrachtgevers met deze scan.”

Deel dit artikel

permalink