'Nederland heeft een minister van Duurzame Ontwikkeling nodig anders halen we de Europese energiedoelen voor 2020 niet', stelt Peter op ’t Veld, van Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs.
Zonder centrale regierol in Nederland kunnen de Europese energiedoelen voor 2020 niet worden gehaald. Peter op ’t Veld, adjunct-directeur van Cauberg-Huygen, pleit (...) voor een consistente lange termijnvisie op duurzaamheid. Het gaat dan om de regie over de transitie naar duurzame energie en bijbehorende infrastructuur, een duurzame gebouwde omgeving en kennisontwikkeling.
Op 't Veld benadrukt dat de regelgeving in de gebouwde omgeving duurzame energie als basis zou moeten nemen en niet de fossiele energie. "Nu moet je ontheffing vragen als je een woning zonder gasaansluiting wilt bouwen, dat is de wereld op zijn kop", aldus Peter op ‘t Veld. "Wie mikt op zekerheid in de toekomst moet nu kiezen voor duurzame oplossingen."
Nederland staat voor de opgave om de energievoorziening voor de komende 50 tot 100 jaar veilig te stellen. Daarvoor is een Deltaplan Duurzame Energie nodig dat de basis vormt voor duurzame economische kracht voor langere termijn. Het belang van economische transformatie van Nederland naar kennisland op het gebied van water, duurzame energietechnologie en nieuwe materialen moet toch ook door de overheid onderkend worden.
Subsidies
In tegenstelling tot minister Van der Hoeven van Economische Zaken die deze week nog het nut van duurzaamheidsubsidies in de Volkskrant ter discussie stelde, breekt Peter op ’t Veld juist een lans voor meer continuïteit van subsidies, onderzoeks- en innovatieprogramma's. De focus moet daarbij meer liggen op het verduurzamen van de bestaande woningen en kantoren, hier is de grootste milieuwinst te halen.
Een ding is zeker, de transitie naar niet-fossiele brandstoffen zal een mix van bronnen zijn die samen aan de vraag naar energie kunnen voldoen. Daarvoor zijn veel initiatieven nodig op kleine schaal, locatie gebonden en lokale warmte en energienetten. Daarna pas volgt het opschalen. <
Bron: EnergieRaad