Samen met het KNMI meten GLOBE leerlingen stofdeeltjes in de lucht boven Nederland
Al enige jaren voeren leerlingen in het voortgezet onderwijs metingen uit aan stofdeeltjes (aerosolen) in het kader van het mondiale GLOBE lesprogramma. Met behulp van een zonfotometer bepalen ze hoeveel zonlicht wordt tegengehouden door de aerosolen.
Samen met het KNMI onderzoeken de leerlingen wat precies de invloed is van aerosolen op de opwarming van de aarde. Leerlingen geven hun meetgegevens door aan de online GLOBE database. Het KNMI gebruikt deze gegevens voor haar wetenschappelijke onderzoek naar weer en klimaat.
Vulkaanas
Het uitbarsten van de Eyjafjallajokull vulkaan in IJsland biedt een unieke kans om in Nederland het effect van een heel bijzonder type aerosolen te kunnen meten: vulkaanas. Sinds het uitbarsten van de vulkaan meten leerlingen van de GLOBE scholen meerdere malen per dag.
Omdat leerlingen vanaf schoollocaties verspreid over het land meten, kan het KNMI met deze meetgegevens een goed beeld krijgen van hoe het vulkaanas zich over Nederland verspreidt. Leerlingen dragen dus daadwerkelijk bij aan wetenschappelijk onderzoek.
Ook de komende dagen zal het vulkaanas in de lucht boven Nederland nog meetbaar zijn. De GLOBE leerlingen zullen de ontwikkelingen op de voet volgen.
GLOBE Aerosolen lesmodule
In Nederland doen ruim 30 scholen voor voortgezet onderwijs mee aan de GLOBE aerosolen lesmodule. Deze lesmodule is geschikt voor de vakken Natuurkalende en ANW in de bovenbouw havo/vwo. De lesmodule bestaat uit een theoretisch inleidend deel en een praktisch deel waarin metingen uitgevoerd worden en de resultaten worden verwerkt en geïnterpreteerd.
Voor het schoolvak NLT is een speciale gecertificeerde variant op de GLOBE aerosolen lesmodule ontwikkeld. Scholen die meedoen aan GLOBE kunnen op het KNMI een startworkshop volgen. Aan het eind van een meetperiode ontvangen alle scholen feedback van het KNMI op de doorgegeven meetgegevens.
Onderwijsprogramma GLOBE
Binnen het internationale GLOBE programma onderzoeken 22.000 scholen in 111 landen natuur en milieu in hun schoolomgeving. GLOBE Nederland is onderdeel van dit internationale GLOBE lesprogramma dat in 1995 is opgestart door Al Gore. Leerlingen die meedoen aan GLOBE ondersteunen nationaal en internationaal klimaat-, natuur- en milieuonderzoek. De data die zij verzamelen komen in een grote database, die wetenschappers kunnen gebruiken als basis voor hun onderzoek. In Nederland doen inmiddels ruim 130 scholen mee aan GLOBE.
GLOBE leerlingenconferentie
Elk jaar kunnen leerlingen aan elkaar en aan de GLOBE wetenschappers hun eigen onderzoek presenteren naar natuur, milieu en klimaat. Leerlingen gaan daar het debat aan met de wetenschappers over de interpretatie van hun meetgegevens. Ook van de scholen die meedoen aan de Aerosolen lesmodule zal een afvaardiging aanwezig zijn.
De conferentie vindt dit jaar plaats op 11 juni in Space Expo in Noordwijk. Dit jaar is er een zeer speciale gast aanwezig: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. De Prins zal de stands van de tentoonstelling bezoeken en op die manier contact hebben met de leerlingen om zo meer te weten te komen over hun GLOBE onderzoek.
Meer informatie en deelnemen?
Zie voor meer informatie en aanmelden voor het GLOBE onderwijsprogramma: www.globenederland.nl Hier staat ook de GLOBE introductiefilm waarin Joris de Vroom (KNMI) een toelichting geeft op het aerosolen onderzoek dat samen met de leerlingen wordt uitgevoerd.
Meer informatie: Globe