Gelukt! Nederland EnergieNeutraal!

Uit handen van voormalig minister Jacqueline Cramer ontvingen Hans Schneider, Ad Hoogers, Jeroen Roos en Marcel Budding van BuildDesk de winnende award van de "Back from the Future" scenariowedstrijd tijdens tijdens Energie Innosenscia 2010. Speciaal voor Duurzaam Gebouwd licht  Hans Schneider het winnende scenario toe.

Gelukt! Nederland Energieneutraal!

Noordzee, 10 juli 2040. Bij de opening van het laatste grote valmeer voor de kust van Texel heeft de Minister-President vandaag bekend gemaakt dat Nederland nu energieneutraal is.

Na 30 jaar innoveren en investeren zal Nederland binnen haar grenzen jaarlijks evenveel energie duurzaam opwekken als het verbruikt. De premier kondigde aan dat deze mijlpaal gevierd zal worden met een Nationale Feestweek Nederland EnergieNeutraal in augustus.

Visionair leiderschap
De MP gaf een kort historisch overzicht. Achteraf gezien is 2011 een keerpunt gebleken. Er was in Nederland een onmiskenbare onderstroom richting een andere energievoorziening. Zeker 50 van de 400 gemeenten maakten toen al plannen voor lokale energieneutraliteit.

Woningcorporaties zagen dat woningen door de stijgende energieprijzen onbetaalbaar zouden worden en maakten massaal plannen voor ingrijpende energierenovaties. Projectontwikkelaars begonnen zich vast te leggen op energieleverend bouwen vanaf 2020.

Subsidieregelingen voor duurzame energie werden telkenmale enorm overtekend. De belangstelling voor elektrische auto’s bleef stijgen onder de bezielende leiding van prins Friso. Het oogsten en hergebruiken van warmte en koude door middel van warmtepompen en WKO werd in rap tempo standaard. Toch ontbraken er nog twee voorwaarden: visionair leiderschap en stabiel beleid.

Cohen I
Na een moeizame kabinetsformatie ging begin 2011 het eerste kabinet Cohen van start. Nederland verkeerde in een economische crisis. Bovendien realiseerden we ons dat de gasvoorraad echt zou opraken waarmee ook de aardgasbaten zouden verdampen. Verder dreigde de afhankelijkheid van grootschalige import van milieubelastende en steeds duurdere brandstoffen als kolen, gas, uranium.

In het regeerakkoord van 2011 werd daarom besloten de doelstelling “Nederland Energieneutraal in 2040” in de grondwet te verankeren. En in 2013 was dat een feit. Toen ging het allemaal heel snel:

? Dankzij deze grondwetswijziging kregen tal van partijen echt vertrouwen in de energietransitie. Pensioenfondsen gingen vanaf 2013 massaal beleggen in duurzame energie, energie-infrastructuur en energieleverend bouwen. Stabiele rendementen van 5% tot 8% in die sector bleken veel aantrekkelijker dan de riskante beleggingsavonturen in de fossiele economie.

? Dankzij verplichtingen voor gebouweigenaren en energiebedrijven werd er enorm geïnvesteerd in de energierenovatie van gebouwen en duurzame energieproductie. Investeringen werden gefinancierd van uit revolving funds en bleken vaak al na 2 tot 5 jaar fors geld te gaan opleveren.

? Vanaf 2015 werden álle aardgasbaten ingezet voor versnelde investeringen in een nieuwe, zelfvoorzienende energievoorziening. Dankzij de sterk stijgende olie- en gasprijzen leidden de investeringen van de aardgasbaten tot aantrekkelijke netto-rendementen.

? Vanaf 2021, veel eerder dan voorzien, kwam Nederland in een periode van hoogconjunctuur terecht waarin we nog steeds verkeren: de GroenGouden Eeuw. Het aandeel van energiekosten in onze economie behoort tot de laagste ter wereld, wat onze concurrentiepositie sterk heeft verbeterd. Nederland verwierf een toppositie in bioraffinage, energieleverend bouwen, elektriciteitopslag, -balancering en -infrastuctuur en op het terrein van het oogsten, bufferen en opslaan van warmte en koude.

? In 2024 werd het eerste valmeer op de Noordzee gerealiseerd. De valmeren hadden we hard nodig om het de energie uit wind op zee gespreid beschikbaar te maken. Zoals u weet zijn onze valmeren nu wereldberoemd en vinden ze overal navolging. Onze baggeraars verdienen hier wereldwijd goud geld mee.

Grondneutraal
De MP meldde vandaag voorts nog dat Nederland vanaf nu weer een energieleverend land is – en zal blijven. De komende 10 jaar zal het overschot aan energie vooral worden ingezet om 100% hergebruik te realiseren en met terugwerkende kracht alle nodige grondstoffen terug te winnen uit afvalstromen, de bodem en de zee. Het streven is dat Nederland in 2050 niet alleen energieneutraal, maar ook grondstofneutraal zal zijn.

Ook meldde de MP nog dat ons aandeel in DESERTEC-Libië de komende jaren volledig zal worden overgedragen aan de Afrikaans Unie. Tot slot sprak de MP zijn dank uit aan allen die de afgelopen decennia hun inzet, durf en creativiteit en doorzettingsvermogen hebben geleverd. Het had immers ook heel anders kunnen aflopen.

Als 30 jaar geleden het kabinet Cohen andere keuzes had gemaakt, waren we nu afhankelijk geweest van vrijwel onbetaalbare uranium-, biomassa- en kolenimporten. Kwetsbare doelgroepen zouden hun energierekening niet meer hebben kunnen betalen en onze economie zou niet hebben gebloeid zoals nu. Gelukkig zijn we daarvoor bespaard gebleven.

Na de woorden van de MP namen de drie prinsen onder het toeziend oog van Koningin Amalia een vrolijke duik in het valmeer vanaf het drijvende Texel Sea Life Resort.

Meer berichten uit de toekomst lezen?
Op 15 april 2010 heeft BuildDesk de scenariowedstrijd "Back from the Future" gewonnen. Lees het hele bericht op: http://www.builddesk.nl/over+builddesk/winnaar+back+from+the+future.
Daar kunt u ook de inzending “NL Energieneutraal in 2040; Alles uit de kast, en dan genieten” downloaden, de presentatie en het promotiefilmpje bekijken.

Afbeeldingen:
- The Jetsons.
- Prijswinnaars Scenariowedstrijd.
- Hans Schneider ontvangt de Back from the future-award uit handen van Jacqueline Cramer.

Deel dit artikel

permalink