Column: Sungalow

Wekelijks geven we op Duurzaam Gebouwd lezers de kans om een column te schrijven over een brandende kwestie. Deze week de column van Piet M. Oskam, directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) in Zeist. Ook een keer een column schrijven? Stuur een e-mail naar: g.vos@duurzaamgebouwd.nl.

Sungalow

Er zijn woningtypes bij de vleet. Appartementen, rijtjeshuizen, twee-onder-eenkappers, vrijstaande huizen en wat al niet meer. Er zijn ook bungalows. Dat zijn vrijstaande huizen met een enkele verdieping, oorspronkelijk omgeven met veranda’s. Welvaren Bengaalse woningen, die we nu vooral tegenkomen in vakantieparken. Er zijn ook bungalows in andere varianten en stijlen, van bedrijfswoning tot bejaardenwoning.

Energie produceren
Sinds enige tijd vraagt een nieuwe variant om onze aandacht. Dat is de sungalow. Dat is een woning, waarin op geniale wijze gebruik gemaakt is van de zon als natuurlijke energiebron. Tijdens zonnige dagen ervaren we de kracht van de zon. Er is veel meer energie beschikbaar, dan we ooit zullen kunnen gebruiken. Als we de zon als natuurlijke energiebron koppelen aan een woning, spreken we van een sungalow. Het gaat om een klimaatbestendige, energieproducerende woning, waarvan de bewoner geen energierekening krijgt. In tegendeel, hij of zij kan een rekening zenden aan het energiebedrijf.

De teruglevering aan het energienet overschrijdt de afname van stroom, zodat het energiebedrijf per saldo aan de bewoner een vergoeding uitkeert. Het valt momenteel nog niet mee, omdat veel energiebedrijven nog weinig waardering hebben voor de energieproductie van hun oorspronkelijke afnemers. Energiebesparing wordt in theorie wel gepromoot, maar als het leidt tot energieproductie, dan weet zo’n energiebedrijf er ook geen raad mee.

Kassenbouw
Het idee van de sungalows is afkomstig uit de wereld van de kassenbouwers. In de tuinbouwsector is oorspronkelijk sprake van energieverslindende kassen, terwijl momenteel steeds meer energiezuinige en zelfs energieproducerende kassen gebouwd worden. Als het in de kassenbouw kan, kan het ook in de woningbouw. Veel innovaties in de woningbouw zijn afkomstig uit andere sectoren. De sungalow is zo’n innovatie, die de bouwsector met dank aan de tuinbouw verder kan ontwikkelen.

Deel dit artikel

permalink