Nederlandse en Britse projectontwikkelaars en overheden slaan de handen ineen om te leren leven met overstromingsrisico's.
Na twee succesvolle bijeenkomsten over leven met water waarin kennis en ervaringen werden uitgewisseld, zal in september het platform Living with Water van start gaan. Dat zei Jochem Geheniau, manager bij de Nederlandse Britse Kamer van Koophandel, dinsdag na afloop van het seminar in Londen over bouwen met het oog op toekomstige overstromingsrisico's, georganiseerd in de zijlijn van EcoBuild, een beurs over duurzame bouwtechnieken.
Welke organisaties het nieuwe platform zullen ondersteunen, kon Geheniau nog niet zeggen. De Britten kunnen leren van de Nederlandse deskundigheid op het gebied van watermanagement; de Britten zijn goed in het analyseren en inschatten van overstromingsrisico's.
Worstelen met water
Niet alleen Nederland worstelt met water. In 2007 liepen grote delen van Engeland en Wales, van Bristol tot aan Hull, onder water. Meer dan 50.000 huizen liepen onder. In november was er nog een grote overstroming in Cumbria.
In Engeland en Wales lopen 5,5 miljoen huizen overstromingsgevaar, waarvan 2,6 miljoen als gevolg van rivieren die buiten hun oevers treden. Een veel groter aantal, 4 miljoen huizen, lopen risico als gevolg van oppervlaktewater dat niet naar de rivieren kan worden afgevoerd.
Toename overstromingen
In de toekomst zal het overstromingsrisico nog toenemen door nattere winters, drogere zomers, hogere frequentie van hevige regenval en stormen, waarschuwde Phil Rothwell van de Environment Agency, de Britse overheidsinstantie verantwoordelijkheid voor waterbeheer.
Tegelijkertijd wordt de druk om te bouwen in uiterwaarden volgens Rothwell om verschillende redenen alleen maar groter. "In plaats van te zeggen dat je niet in uiterwaarden moet bouwen, moeten we kijken hoe we dat overstromingsrisico kunnen verminderen'', zei Rothwell. Dat kan door het bebouwde gebied anders in te richten, huizen anders te ontwerpen of door slimme technieken in afwateringskanalen en rioleringen om te voorkomen dat huizen onderlopen.