Column: To price or not to price, that is the question

Wekelijks geven we op Duurzaam Gebouwd lezers de kans om een column te schrijven over een brandende kwestie. Deze week de column van Ir. Jan-Pieter den Hollander. Hij is projectleider duurzaamheid bij Bouwen met Staal. Ook een keer een column schrijven? Stuur een e-mail naar: g.vos@duurzaamgebouwd.nl.

To price or not to price, that is the question

Duurzaamheid is goed en exact meetbaar. Op dit moment zijn echter zeer weinig kwantitatieve gegevens voorhanden. Dit laat ruimte voor allerhande, opportunistische duurzame claims waarbij soms het ene gat met het andere wordt gevuld. Onduidelijkheid alom.

Dit geldt voor schijnbaar eenvoudige zaken als de definitie van 0-energie maar het speelt ook in de discussies over het IPCC rapport. De conclusies worden nu in twijfel getrokken omdat ze onder andere gebaseerd zijn op ooggetuige verslagen van berggidsen.

Kunnen we concluderen dat de mens hier tegen zijn beperkingen aanloopt ? Dat zou best eens kunnen en de kans is groot dat als er daadwerkelijk een exponentieel effect in klimaatverandering optreedt, dat de mens dit niet kan benvloeden. We zijn, simpel gezegd, poedels met een wat groter brein maar ook beperkt. Je kunt een poedel leren optellen maar een staartdeling is een stap te ver.

Voorlopig besluit Nederland te investeren in het ophogen van de dijken en het maken van een extra duinenrij in Scheveningen (weg beste surfspot van Nederland). We nemen het zekere voor het onzekere en dat mag wat kosten. Die kosten worden echter nergens doorgerekend en gerelateerd aan de vervuilende bronnen of is dit ook een beperking in ons brein ? Dat we niet in staat zijn A aan G te relateren.

Tesamen met het gegeven dat een hoop kwantitatieve gegevens nog onbekend zijn laat dit opnieuw ruimte voor uitspraken als “zonne-energie is de komende 20 jaar niet rendabel”. Als je de kosten van de uitstoot niet direct doorbelast in de elektriciteitsprijs dan is dat inderdaad nog wel een paar jaar het geval maar in feite worden de kosten doorgeschoven naar volgende generaties. Daarom is het in rekening brengen en inzichtelijk maken van deze milieukosten aan de bron van belang.

Deel dit artikel

permalink