Door gebouwen te bedekken met koelende nanodeeltjes wordt een energie-slurpende airco overbodig, hopen Australische wetenschappers.
De nanodeeltjes nemen warmte-energie op en stralen die via speciale golflengten direct de ruimte in. De behaalde temperatuurdaling kan wel kan wel 15 graden zijn.
Nano Letters
"We koelden er een six pack met biertjes mee' zeggen professor Geoff Smith en Dr. Angus Gentle van de Technische Universiteit van Sydney, Australie, in de januari editie van het vakblad ´Nano Letters´ online.
Hierin presenteren de onderzoekers een warmtepomp gebaseerd op nanodeeltjes. Een speciale combinatie van silicon carbide en silicon dioxide nanodeeltjes zorgt ervoor dat warmte wordt uitgestoten in een specifieke golflengte (tussen 7.9 and 13 micrometer). Deze wordt nauwelijks meer door de atmosfeer opgenomen, en straalt de warmte direct terug de ruimte in.
Een oppervlakte bedekt met een coating met deeltjes van 50 nanometer groot brengt de temperatuur 15 graden naar beneden. Lucht of water dat onder deze coating stroomt koelt dan aanzienlijk af en kan door het gebouw worden gepompt om daar de hitte van de dag weg te nemen.
De technologie werkt voornamelijk ’s nachts en soms ook aan de schaduwzijde van gebouwen overdag.
Link naar het artikel: http://pubs.acs.org/toc/nalefd/0/0