Hennep als duurzame isolatie

Hennep heeft vele toepassingen, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal.

Peter Steen uit  Nieuwkerke is sinds kort de eerste en voorlopig enige Belgische importeur van kalkhennepblokken. Hij haalt ze bij een producent uit Grenoble. Samen met zijn vennoot Geert Coudijzer promoot hij deze milieuvriendelijke isolatieblokken, die weliswaar iets duurder zijn, maar beter isoleren en bovendien erg milieuvriendelijk zijn.

Hennepteelt
Steen: "'Er bestaan verschillende soorten hennep. De rassen die wij gebruiken, zijn gekeurd en niet geschikt voor de teelt van cannabis. Wervel, een vereniging die zich inzet voor een rechtvaardige landbouw, probeert de hennepteelt in ons land trouwens weer van de grond te krijgen. Vroeger werd hier immers heel wat hennep geteeld."

De hennepblokken die wij invoeren, zijn bedoeld voor wie duurzaam wil bouwen, vertelt Steen."Ze zijn dertig procent duurder dan de ytonblokken, maar ze isoleren veertig procent beter. Voor tussenmuren zijn ze op akoestisch vlak ook heel wat beter." En de montage ervan gaat eveneens heel wat vlugger, wat nog eens een besparing in werkuren oplevert, verduidelijkt Peter Steen.

Commercieel
Het systeem van deze blokken bestaat al een aantal jaar. Het werd almaar verbeterd, waardoor het nu voldoende kwaliteit biedt om het te gaan commercialiseren. Bovendien is de productie ervan ook heel wat milieuvriendelijker dan bij andere materialen.

Peter Steen: "Deze blokken slorpen vier keer minder energie op tijdens het productieproces dan geperforeerde baksteen. Ze zijn ook drie keer minder milieubelastend dan bijvoorbeeld cellenbeton."

De blokken, die onder de merknaam 'Chanvribloc' worden verkocht, zijn milieuvriendelijk in alle stadia van de gebruikscyclus: van productie tot afvalfase.

Meer info: www.petersteen.be.

Deel dit artikel

permalink