Tips gemeenten voor succesvol duurzaam bouwen

Gemeenten spelen een cruciale rol in duurzame nieuwbouw, maar het invullen van deze rol is lastig blijkt uit het onderzoek van W/E adviseurs.

Op basis van praktijkervaringen is een praktische leidraad opgesteld voor het verbeteren van de gemeentelijke organisatie gericht op succesvol uitvoeren van duurzaam beleid. Elke gemeente is inmiddels overtuigd dat duurzaam bouwen moet.

Verschillen
De invulling van duurzaam bouwen verschilt per gemeente, waar de een nadruk legt op energieneutraal trekt de andere gemeente het breder naar integrale duurzaamheid, waarbij een zo laag mogelijke milieubelasting wordt gecombineerd met een zo hoog mogelijke kwaliteit.

Niet alleen de focus van beleid verschilt, maar ook de vertaling van beleid naar praktijk. Kortom, de verschillen binnen gemeenteland zijn groot, als het om duurzame bouw gaat.

Onderzoek
Voor het onderzoek zijn een tiental gemeenten geïnterviewd, die gebruik maken van GPR Gebouw voor beleid en uitvoering, over hun ervaringen rondom de thema’s: samenwerking en projectmanagement.

Bij de samenwerking staat zowel de politiek, als beleid en uitvoering centraal. Bij projectmanagement is gekeken op welke wijze gemeenten consistent zijn in de uitvoering van projecten. Is er bijvoorbeeld een standaard werkwijze ontwikkeld? Al richt het onderzoek zich op nieuwbouw, de bevindingen zijn ook bruikbaar voor bestaande bouw of utiliteitsbouw.

Een belangrijke conclusie is dat organisatie brede verankering van beleid wezenlijk is voor succes. Ook blijkt dat beleid alleen goed uitvoerbaar is als het een lange termijn visie bevat, zoals het streven naar klimaatneutraliteit, maar ook duidelijke tussenstappen benoemt. Daarnaast zijn politieke ondersteuning en samenwerking door wethouders Milieu en Ruimtelijke Ordening van groot belang.

Een andere succesfactor is een beleidsmedewerker die voeling heeft met de praktijk, door bijvoorbeeld een actieve inbreng gedurende de uitvoering. Al zijn het voor de hand liggende constateringen; in de praktijk blijken financiële prikkels en goede communicatie onmisbaar. Niet alleen interne communicatie tussen betrokken afdelingen en wethouders, maar ook met externen zoals bouwers, corporaties, belangenorganisaties en bewoners. Geboekte successen moeten gemeenten meer en beter uitdragen en de media daarvoor actief opzoeken.

Rapport
Het rapport biedt gemeenten overzichtelijk, gestructureerd en bondig handreikingen aan voor succesvol beleid doorspekt met voorbeelden. Bij de presentatie op 3 december aan de G32 gemeenten waren de reacties enthousiast. Het rapport en de aanbevelingen zijn een praktische inspiratiebron voor elke gemeente. Het rapport is te downloaden van www.w-e.nl en www.dubonieuwestijl.nl.

Deel dit artikel

permalink