Case Study: TNT Green Office

Soms is de zoektocht naar het juiste duurzame materiaal lang en intensief. Soms is de keuze snel en eenvoudig te maken. En soms ligt de keuze minder voor de hand, maar is er – misschien onverwacht voor velen - een uiterst doeltreffend materiaal beschikbaar

 De aangedragen alternatieve geveloplossing van Kingspan voor het TNT Green Office in Hoofddorp bleek het beste te passen bij de strenge duurzaamheidscriteria van deze opdrachtgever.

Duurzame vierkante meters
De ambitie van TNT Real Estate is hoog. Directeur Flip Verwaaijen heeft veelvuldig uitgelegd dat de organisatie minder, maar wel goede, duurzame vierkante meters wil. De nieuw te bouwen kantoren worden zeer energiezuinig en CO2 emissievrij.

In opdracht van TNT hebben projectontwikkelaar OVG en Triodos Bank een plan ontwikkeld voor zeer milieuvriendelijke en duurzame gebouwen, met de hoogste scores in nationale en internationale milieuclassificatiesystemen. De beoogde scores van LEED platinum en GreenCalc+ certificering van DGMR – als adviseur bij dit project betrokken - betekenen de hoogste scores ooit bereikt in Nederland. En niet te vergeten: het worden kantoren waar de gebruikers zeer content mee zullen zijn.

Het eerste Green Office, naar een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter, wordt in Hoofddorp gerealiseerd en zal naar verwachting in 2010 worden opgeleverd door hoofdaannemer Boele & van Eesteren. In het ontwerp van het kantoorgebouw is op alle fronten rekening gehouden met de bijdrage aan de duurzaamheidseisen.

Sandwichpaneel
Op voorspraak van bbn (bureau bouwcoördinatie nederland) werd door de medebetrokken bouwpartijen nader gekeken naar een speciaal Kingspan gevelproduct: een zeer goed isolerend sandwichpaneel, voor dit project voorzien van een speciale coating om tegemoet te komen aan de esthetische eisen.

Het gaat om het type KS900 Optimo met de gepatenteerde EcoSafe kern. Met dit gevelmateriaal kon de beoogde duurzaamheidsscore van GreenCalc+ en LEED-platinum worden gehaald. Uiteraard zijn de Kingspan gevelpanelen in dit ambitieuze project door alle bouwpartijen uitvoerig onder de loep genomen. De uitkomst vormt het bewijs dat Kingspan gevelpanelen een prima match vormen met het hoogste ambitieniveau van duurzaamheid en esthetica.

De verwachting is dat het TNT Green Office medio 2010 zal worden opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink