Leegstand kantoren verslindt miljarden

Er moeten snel maatregelen komen tegen de leegstand van kantoren. Anders staat er binnen tien jaar mogelijk voor tientallen miljarden euro’s aan ruimte te verloederen. Dat blijkt uit een berekening van PRC, onderdeel van ingenieursbureau Arcadis.

Bijna een vijfde van de kantoorruimte in Nederland wordt niet benut. Bij dertien procent, zo’n 6,2 miljoen vierkante meter, gaat het om structurele leegstand. De lege vierkante meters vertegenwoordigen een boekwaarde van 11,2 miljard euro – de prijs van bijna vijftigduizend woningen – en de leegstand blijft groeien.

e enorme leegstand is gevolg van veel te ruime kredietverlening enkele jaren geleden. Dat zegt Peter Noordanus, topman van AM Vastgoed en voorzitter van Neprom, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars “Iedereen kon geld lenen om een kantoor te bouwen.”

Ook Neprom verwacht dat de structurele leegstand nog toeneemt. Onderzoek van vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle laat zien dat de verhuur van bestaande kantoorruimte nog minstens vier jaar ver beneden het gemiddelde blijft.

Nieuwbouw
Ook overheden hebben nauwelijks iets gedaan tegen leegstand, zegt Noordanus. Voor het ministerie van Economische Zaken onderzocht hij de herstructurering van bedrijventerreinen. Hij adviseerde vorig jaar regionale overheden te laten samenwerken bij aanleg van bedrijventerreinen.

Nieuwbouw is voor gemeenten op korte termijn financieel veel te aantrekkelijk, in plaats van oude parken te herontwikkelen.

Projectontwikkelaars en het kabinet willen geen opgelegde regels. Zij zien liever overleg dat gemeenten en de vastgoedwereld er samen uitkomen.

Bron: Nederlands Dagblad

Deel dit artikel

permalink