Banken vragen om wetgeving voor duurzaamheid

In een klimaatverklaring vragen tien grote Nederlandse banken aan de Nederlandse regering om te komen met een “(wettelijk) systeem” dat marktpartijen “de middelen en het vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energie”.

Daarmee geven de banken een belangrijk signaal af aan de politiek. De banken richten zich ook op de onderhandelaars in Kopenhagen met de oproep om vol in te zetten op een robuust klimaatakkoord. Verder erkennen de banken in de verklaring, dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben en beloven in de financiering en investeringen meer aandacht te zullen geven aan duurzame energie.

“Ik hoop dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken deze oproep uit de financiële wereld ter harte neemt. Dat kan ze doen door de huidige ingewikkelde Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) op de schop te nemen. Duitsland heeft bewezen, dat een begrijpelijk subsidiebeleid zonder harde budgetgrenzen zeer effectief én betaalbaar is,” aldus Willem Verhaak van Milieudefensie, woordvoerder namens de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer.

De oproep van de banken komt uit een onverwachte hoek en komt op een belangrijk moment. De Nederlandse regering kan deze steun in de rug bij de klimaattop in Kopenhagen goed gebruiken. Het onderstreept, dat steeds meer burgers en bedrijven doordrongen raken van het belang van een stevig klimaatakkoord.

Willem Verhaak:”We verwelkomen deze verklaring als een mooie stap in de goede richting. Het is goed dat banken toezeggen ook zelf meer in duurzame energieprojecten te gaan investeren. We gaan ervan uit dat ze dit voornemen snel concreet maken.”

Bron: INS

Deel dit artikel

permalink