Het Haags Archirectuurcafé staat dit keer in het teken van de Vinex-wijk.
Binnenstedelijk bouwen staat op dit moment centraal in Nederland, zowel op de agenda van politici als op de verlanglijstjes van architecten. Zo’n tien jaar geleden stond de Vinex-wijk bovenaan de agenda’s. Waarom zijn deze nieuwe bouwlocaties zo snel weer naar de achtergrond verdwenen? Was dit een kortstondige trend of is er een toekomst voor de Vinex wijk?
Binnenstedelijk ontwikkelen
Architecten hadden vrij spel in een Vinex-wijk, wat een aantal markante panden heeft opgeleverd. Het Waterfront Lage Veld in Wateringse Veld was bijvoorbeeld de winnaar van de eerste WoonAward Haaglanden.
Toch concentreert de gemeente Den Haag zich nu op hoogbouw en binnenstedelijk ontwikkelen. De expansiedrift lijkt voorbij, bovendien gooit de economische crisis nogal wat roet in het eten. Binnenstedelijk bouwen en duurzaam renoveren, daar kan men nu de krant mee halen. Hoe vertaalt dit zich in de ontwikkeling van de Vinex-locaties nu de prioriteit van Den Haag elders ligt?
Buitenstaanders
Hebben de Vinex-wijken dan al genoeg aansluiting bij Den Haag of worden ze nog steeds als buitenstaanders gezien? Zijn ze onderdeel van de stad en voelen ze dat werkelijk zo? Zijn er problemen gerezen waar gemeentebesturen en architecten geen oplossingen voor kunnen vinden? Onduidelijke infrastructuur, te weinig voorzieningen en een eenvormige/gesegregeerde bevolking zijn veelgenoemde tekortkomingen.
Daartegenover staan ruime en nieuwe woningen tegen een reële prijs. Hoe moet het nu met die gloednieuwe woningen en de mensen die deze wijken tot hun thuis moeten maken? Is er ook nog iets mooi, gezellig, goed, belangrijk of leerzaam aan de VINEX-wijk? Heeft deze manier van stedelijke ontwikkeling afgedaan of is er toekomst?
Toegang is gratis.
Wanneer, hoe laat, locatie
19 November | 20:00 | Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag