De Europese Unie gaat het Limburgs internationale Cradle to Cradle (C2C) project gedurende twee jaar steunen.
"Alsof we met ons Maasvissersbootje een grote zeevis aan de haak hebben geslagen." Milieugedeputeerde Bert Kersten is duidelijk in zijn nopjes met het besluit van de Europese Unie waarin Limburg is aangewezen voortrekker te zijn in dit project. Daarin gaan tien Europese regio’s samenwerken.
Inventarisatie
De Provincie Limburg heeft als een van de eerste Europese regio’s een bijzondere vorm van duurzame ontwikkeling omarmd, Cradle to Cradle, letterlijk ‘van de wieg tot de wieg’. Gezamenlijk zullen de regio’s concrete voorbeelden verzamelen hoe je producten, gebouwen en gebieden duurzaam en schoon kunt vormgeven op een wijze die het bedrijven, designers en wetenschappers in de regio’s mogelijk maakt te innoveren en te produceren.
De inventarisatie moet leiden tot plannen met concrete acties die na die twee jaar omgezet kunnen worden in gangbare maatregelen op weg naar een duurzame samenleving.
Fast Track Status
De Provincie heeft haar partners gevonden. Negen andere Europese regio’s, van Finland tot Italië en van het Verenigd Koninkrijk tot Roemenië, willen samen met Limburg aan de Europese Unie en haar lidstaten tonen, dat diverse 100% eco-effectieve producten en gebouwen reeds aanwezig zijn.
Met zijn tienen hebben ze in januari van dit jaar een subsidieaanvraag bij Europa ingediend om hun stelling met feiten te helpen onderbouwen. Op 6 november heeft Europa die aanvraag gehonoreerd. Het Cradle to Cradle Network is één van de slechts vier Europese projecten die de Fast Track status hebben verworven.
Het mag zich daarom naast Europese cofinanciering eveneens verheugen in fysieke steun van de Europese Commissie. In de periode 2010 en 2011 wordt in totaal 2.479.000 euro ter beschikking gesteld, waarvan 1.900.000 euro door de Europese Unie en het resterende bedrag door de deelnemende regio’s. Limburg draagt daarin 100.000 euro bij.
Bron: Limburgse Courant