Workshop Duurzame Overheid

Op 26 november vindt het congres de CO2 neutrale stad plaats in RAI Elicium. Dit keer aandacht voor de presentatie de Duurzame Overheid

Het doel van deze workshop is inzicht in het proces van een ‘gore business’ (alleen wettelijke taken) naar een duurzame gemeente. De gemeente Zaanstad zal hierbij als casus dienen. Zij willen in 2020 CO2-neutraal zijn.

Wat is het gemeentelijke belang voor deze koerswijziging? Hoe krijg je het ambtenarenapparaat mee en de markt in beweging? Hoe bouw je aan een stevige politieke ruggengraat? Hoe krijg je grip op het behalen van beleidsdoelstellingen? Wat is nodig om duurzaamheid goed te verankeren in beleid, organisatie en bedrijfscultuur.

De discussie zal vooral gaan of een gemeente in een korte termijn de omslag kan maken naar daadkrachtig duurzame gemeente.

Thema’s

• Draagvlakvergroting (ambtenaren, politiek en markt);
• Doelmatig procesmanagement
• Verankering
• Financieren van beleid
• Meetbaar maken van resultaten

Experts
• Wethouder Linnekamp en Christian Verberne van gemeente Zaanstad (casushouder)
• Experts : Ernst Menten (secretaris themateam Duurzame overheden), Gerrit Jolink (programmamanager klimaatbureau Amsterdam)

Moderator

Jaap Neeleman

Opzet workshop
Korte inleiding van gemeenten Zaanstad (10 min.). Tijdens de presentatie wordt ingegaan waarom en hoe de gemeente de koerswijziging heeft ingezet en hoe zij in hoofdlijnen (thema’s als kapstok) hun ambitie voor CO2-neutraliteit in 2020 willen organiseren.

Hierna zullen de experts themagewijs kritisch meedenken met de gemeente Zaanstad. Dit wordt een samenspel tussen de casushouder en de experts. De laatste 10 minuten vindt er een reflectie met de zaal plaats. De workshop wordt afgesloten met de vraag wat Zaanstad mee gaat nemen in het vervolg.

Voor inschrijving en het volledige congresprogramma: www.co2neutralestad.nl

Deel dit artikel

permalink