BouwLokalen: gevolgen van duurzaam inkopen

Vanaf 9 november start er weer een nieuwe serie BouwLokalen: ‘Duurzaam aanbieden en innoveren’.

Tijdens deze gratis toegankelijke bijeenkomsten krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de bouw concrete voorbeelden gepresenteerd. Het thema ‘Duurzaam aanbieden en innoveren’ is zeer actueel en relevant, omdat de overheid heeft besloten om er zelf het voortouw in te nemen. En waar de overheid gaat, volgt een groot deel van de bouwwereld vanzelf.

Duurzaam inkopen
De landelijke overheid heeft haar besluit genomen: vanaf 1 januari 2010 gaat ze alles wat ze nodig heeft voor honderd procent duurzaam inkopen. Dat betekent dus: van papier en bureauartikelen tot voertuigen en kantoorgebouwen.

De Nederlandse gemeenten volgen het voorbeeld van de overheid, maar zijn minder ambitieus: ze beginnen met vijftig procent duurzame inkoop. Dus: moet je hier als bouwprofessional direct in meegaan? En wat als je een gewaardeerde toeleverancier van de overheid bent? Moet je dan vanaf 1 januari alles verantwoorden … en hoe doe je dat dan?

Een wereld te winnen

Eigenlijk ligt het heel eenvoudig. Bouwprofessionals zijn actief in de openbare ruimte en dienen de samenleving. Als men dat in gedachten houdt, komt er ruimte voor innovatie en duurzaamheid en aandacht voor zowel de burger als de klant. Er is een wereld te winnen ver voorbij de grenzen van het RAW of STABU-bestek.

Zo wil Bouwend Nederland bijvoorbeeld dat opdrachtgevers EMVI gebruiken als middel om duurzaamheid mee te laten wegen bij aanbesteding. Maar het is natuurlijk nog beter als de bouwprofessional zelf nadenkt over duurzaam inkopen en zelf met een eigen duurzame aanbieding kan komen.

Praktijkvoorbeelden
In ongeveer anderhalf uur praten deskundigen op het gebied van Duurzaam Inkopen de deelnemers bij, met veel voorbeelden uit de praktijk. De bijeenkomsten vinden plaats op tien verschillende locaties door heel het land heen en zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie: www.bouwlokalen.nl

Data en locaties
Maandag 9 november, Heerhugowaard
Dinsdag 10 november, Almelo
Woensdag 11 november, Dordrecht
Donderdag 12 november, Heerenveen
Maandag 16 november, Veldhoven
Dinsdag 17 november, Doetinchem
Woensdag 18 november, Nuth
Maandag 23 november, Den Haag
Woensdag 25 november, Bergen op Zoom
Donderdag 26 november, Nieuwegein

Deel dit artikel

permalink