Televisietip: Natuur in de stad

Verstedelijking gaat vaak ten koste van landbouw- of natuurgebieden, omdat steden daar plek vinden om zich uit te breiden.In de zesdelige tv-serie ‘Natuur in de stad’ staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal. De eerste aflevering is op donderdag 29 oktober, 19.55 uur op Nederland 2.

Voor het eerst in de geschiedenis wonen er binnenkort meer wereldburgers in de stad dan op het platteland, zo voorspelde het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties verleden jaar. De mens van de 21e eeuw is een stadsmens.

Miljoen stadsbewoners per week

De verstedelijking van de wereld voltrekt zich in een ongekend tempo. Iedere week komt er een miljoen nieuwe stadsbewoners bij. Zo’n 180.000 per dag. Een groei die volgens de VN onomkeerbaar is.

Verstedelijking gaat vaak ten koste van landbouw- of natuurgebieden, omdat steden daar plek vinden om zich uit te breiden. In de zesdelige tv-serie ‘Natuur in de stad’ staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal.

Bijzondere planen en dieren
Tussen de auto’s, kantoren en woonhuizen vind je verrassend veel bijzondere planten en dieren. Maar de steden groeien hard en om elk plekje wordt gevochten. Omdat natuur hierbij vaak het onderspit delft zijn veel steden aan de slag gegaan om hun natuur te behouden of te verbeteren.

In ‘Natuur in de stad’ maken we kennis met steden en mensen die zich inzetten voor deze stedelijke natuur. De eerste aflevering is op donderdag 29 oktober, 19.55 uur op Nederland 2.

Earthship
In elke aflevering wordt een andere Nederlandse stad bezocht. In Deventer vind je bijzondere flora en fauna, zoals de das, een paartje broedende slechtvalken of de tongvaren. De stad Zwolle wil op een duurzame manier omgaan met de natuur in de stad. Dat is te zien in het Earthship, dat gebouwd is volgens het cradle-to-cradle-principe.

De groeikern Zoetermeer groeide in enkele decennia van slechts 7000 naar 120.000 inwoners en werd een groene tuinstad in de verstedelijkte Randstad. Alkmaar legt een groot netwerk aan van ecologische verbindingen; natuurlijke stroken die parken met elkaar of het polderland buiten de stadsgrenzen verbinden.

In Vlaardingen, een van de meest geïndustrialiseerde gebieden van ons land, worden de bloeiende wegbermen gekoesterd. In Den Bosch wordt gewerkt aan een grootscheeps herstel van het oude natuur- en cultuurlandschap. Zo wil men de bever weer terug binnen de stadsgrenzen.

Deel dit artikel

permalink