PvdA wil honderden sociale huurwoningen in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden moet samen met woningcorporaties een prijsvraag uitschrijven voor honderden sociale huurwoningen in de stad, zo wil PvdA-raadslid Klaas Zwart. Doel: een hoge architectonische en bouwtechnische kwaliteit, waarbij duurzaamheid een grote rol speelt.

De economische crisis heeft de situatie op de woningmarkt veranderd. Er is een grote vraag ontstaan naar goedkope koop- en huurwoningen, zo bewijzen langere wachttijden. De gemeenteraad heeft al eerder aangegeven dat er vierhonderd nieuwe sociale huur- en koophuizen moeten komen.

De PvdA wil met dit initiatiefvoorstel voorkomen dat er een nieuwe periode van ‘crisisbouw’ ontstaat. Ook voor goedkopere woningbouw, met name interessant voor starters en mensen met een smalle beurs, mag architectonische kwaliteit en kwaliteit op het gebied van duurzaamheid gevraagd worden.

Duurzaam met een beperkt budget
Het is een grote uitdaging om deze woningen, die met een beperkt budget gebouwd worden, een eigen en herkenbaar gezicht te geven, een goed wooncomfort en een laag energieverbruik. Als er aan deze kwaliteitseisen wordt voldaan, zal de vraag groot zijn, zo verwacht de PvdA.

Prijsvraag
Omdat de corporaties uitermate geschikt zijn om sociale woningbouw te realiseren, moet de gemeente samen met hen een prijsvraag uitschrijven onder architecten. Zij kunnen ontwerpen indienen voor van tevoren aangewezen nieuwbouwlocaties. Het beste ontwerp wordt dan uitgevoerd.

De prijsvraag kan gekoppeld worden aan de wens van het college voor een twee-jaarlijkse architectuur- en duurzaamheidsprijs. De uitreiking moet plaatsvinden in het voorjaar, wanneer de ook een grote Leeuwarder woningbouwmanifestatie plaatsvindt. Een deskundige en onafhankelijke jury bepaalt welk ontwerp wint en dus in werkelijkheid tot stand komt.

Bron: PvdA

Deel dit artikel

permalink