Eerste CO2 neutrale computerzaal

De Universiteit van Amsterdam heeft als eerste universiteit in Nederland een computerzaal zonder CO2-uitstoot. In de grootste computerzaal van de Universiteit van Amsterdam staan 250 computers die samen jaarlijks 90.000 kWh verbruiken, evenveel als 26 huishoudens.

Door een combinatie van besparing en opwekking is het totale verbruik van grijze energie nu gelijk aan nul. Het project is gerealiseerd door student Ewoud de Kok in samenwerking met De Zonnefabriek en Green Lightning, twee jonge bedrijven gespecialiseerd in duurzame energie.

50% besparing
De besparingen worden gerealiseerd door het installeren van energiezuinige verlichting. De nieuwe TL-energiespaarlampen besparen 50% energie vergeleken met de oude lampen. Daarnaast wordt energie bespaard door het gecontroleerd uitzetten van de PCs die niet gebruikt worden, het zogenaamde PC Power Management systeem. In totaal wordt het energieverbruik hierdoor teruggebracht van 26 naar 12 huishoudens.

50% duurzaam opgewekt
De resterende energie wordt vervolgens duurzaam opgewekt door de zon en de wind. Het technologisch moderne zonnesysteem Solyndra wordt geleverd door het jonge Amsterdamse bedrijf De Zonnefabriek.

Dit nieuwe zonnepaneel is uitermate geschikt voor grote platte daken zoals dat van de UvA. Gisteren werd de zaal geopend door minister Cramer, als onderdeel van haar Greenovator Tour.

Deel dit artikel

permalink