De held spelen door een wereldstad te redden van overstromingen die veroorzaakt zijn door klimaatverandering. Dat kan in ‘Hero, the game’, dat mede door een Delftse informaticastudent en een alumnus elektrotechniek is ontworpen.
Met grote ijver zet de stadsmanager zich aan de taak om de grootste en mooiste stad ter wereld neer te zetten. Met een druk op de knop verrijzen vanuit het niets imposante wolkenkrabbers aan een brede rivier.
Het inwoneraantal stijgt spectaculair, de burgers zijn tevreden. Plots slaat het noodlot toe. Het rustige watertje verandert in een wild kolkende rivier. Hoge golven slaan over de kades. Huizen lopen onder en die ooit zo tevreden burgers zwemmen nu voor hun leven.
The Game
Dat kan zomaar gebeuren in het computerspel 'Hero, the game', waarin de stadsmanager de hoofdrol speelt. Wie alleen maar zijn stad uitbreidt zonder na te denken over de gevolgen, is de klos.
“De klimaatverandering heeft een grote invloed op de stadsplanning en dat willen we met dit spel laten zien”, legt de Delftse informaticastudent Rajat Phull uit. “Je kunt niet zomaar een stad uitbreiden zonder maatregelen te nemen die overstromingen voorkomen. En vergeet niet het weerbericht in de gaten te houden.”
Groene daken
De stadsmanager moet daarom met inventieve maatregelen rampspoed afwenden. “Hij kan groene daken bouwen”, zegt de Indiase Phull enthousiast. Met een paar vliegensvlugge klikken van de muis verandert hij de grauwe daken op het scherm in sprankelend groen.
“Deze daken vangen regenwater op en voeren het vervolgens af. Dat voorkomt wateroverlast.” Een breed scala aan andere, groene maatregelen staat ter beschikking van de manager.
Bedenkers
Phull ontwikkelde het computerspel samen met vier andere studenten, waaronder de Delftse alumnus elektrotechniek Jin Liu. Ze deden dat in het kader van IBM Extreme Blue. Dat is een zomerstage van drie maanden voor Europese toptalenten.
Studenten ontwikkelen hiervoor een technologie en businessplan voor een nieuw product. Phull en Liu presenteerden 'Hero, the game' afgelopen vrijdag, samen met veertien andere internationale teams, tijdens een bijeenkomst van IBM in het Rotterdamse World Trade Center.
Bron: TU Delta