De 100 miljoen euro die het kabinet reserveert voor het verbeteren van het binnenklimaat van scholen blijft grotendeels onberoerd. Dat vrezen twee brancheorganisaties. Zo meld Cobouw.
Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) maakte vorige week bekend hoeveel subsidie een gemeente kan aanvragen voor het ventileren en het verduurzamen van scholen. Amsterdam heeft recht op ruim 5 miljoen, Rotterdam op een miljoen minder. Voorwaarde is wel dat een gemeente 40 procent van een opknapbeurt voor eigen rekening neemt.
Aan de slag
Niettemin heeft staatssecretaris Dijksma hoge verwachtingen van de regeling. "Nu duidelijk is op hoeveel geld iedere gemeente kan rekenen, kunnen de bouwwerkzaamheden nog dit jaar van start gaan."
Een stuk minder enthousiast is secretaris van de Landelijke Vereniging Onderwijsadviseurs (LVO), Gert Plomp. Gemeenten zouden volgens hem geen geld voor deze regeling kunnen missen. "Vooral het tijdstip is lastig. Gemeenten moeten in crisistijd ook bezuinigen."
Schrapen
Plomp die zich in de gemeente Opsterland dagelijks bezighoudt met de huisvestingsproblematiek van scholen, ziet de bui in zijn gemeente al hangen. "Opsterland bestaat uit 15 dorpen en telt 29 scholen. In totaal kunnen wij aanspraak maken op ruim 180.000 euro, maar dat betekent wel dat we 120.000 euro zelf moeten ophoesten. Het College moet er nog over beslissen, maar het wordt schrapen geblazen."
De branchevereniging voor primair onderwijs (PO-raad) deelt de zorg van LVO. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst erop dat haast is geboden. "De tijd is krap en de regeling ingewikkeld." Tot 31 december 2009 kunnen gemeenten hun aanvragen indienen.