De kredietcrisis remt milieu-innovaties omdat investeringen in nieuwe technieken in het gedrang komen. Hierdoor haalt Nederland de klimaatdoelstellingen op de lange termijn niet. De Kyoto-afspraken voor de korte termijn redden we wel.
Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Deze zogeheten milieubalans ging woensdag naar minister Jacqueline Cramer van VROM.
Cruciale investeringen raken in de knel, niet alleen omdat banken terughoudend zijn met de financiering van risicovolle projecten, maar ook omdat bedrijven het momenteel minder interessant vinden om in milieubesparing te investeren.
Initiatief
Zij verkopen overtollige CO2-emissierechten om extra geld binnen te krijgen, waardoor de prijs van die rechten verder daalt. Bovendien staat de prijs van een vat olie laag. Daarbij heeft de overheid minder te besteden, zegt directeur Maarten Hajer van het PBL. Daarom moet veel meer initiatief vanuit de markt komen.
Het beleid voor groene energie moet volgens het PBL fundamenteel worden herzien. Op dit gebied gebeurt er te weinig. Tot 2050 zou Nederland de uitstoot van koolstofdioxide met 80 procent omlaag moeten brengen. Dat betekent volgens Hajer dat er in een rap tempo verder moet worden gegaan met duurzame energie zoals windmolens. Dit is een verantwoordelijkheid van de overheid en het bedrijfsleven.
Dat er snel wat moet gebeuren, is volgens hem evident. ''Nederland is zijn voorhoedepositie kwijtgeraakt. Hier liggen nog veel kansen.''
Mobiliteit
Ook op het gebied van mobiliteit kan Nederland nog successen boeken. Het PBL stelt voor om het verkeer in steden elektrisch te maken. Het milieu in stedelijke gebieden is slecht. Er moet iets gebeuren om de geluids- en geuroverlast tegen te gaan. Met elektrische auto's kan een grote winst worden geboekt.