Op deze Duurzame Dinsdag aandacht voor een initiatief dat net niet bij de genomineerden van de Duurzame Dinsdag-prijs terecht kwam. Een gesprek met de directeur van Stadsverwarming Purmerend Peter Odermatt.
Stadsverwarming is een groene energievoorziening die gebruik maakt van restwarmte. Bij het opwekken van elektriciteit en het verbranden van afval komt veel warmte vrij. Stadsverwarming Purmerend gebruikt de restwarmte van de elektriciteitscentrale op het industrieterrein De Baanstee.
In deze centrale wordt water uit het distributienet van Stadsverwarming Purmerend opgewarmd. Het opgewarmde water wordt vervolgens naar de cv-installaties van een groot aantal woningen en bedrijven in Purmerend getransporteerd. Stadsverwarming Purmerend zorgt daarnaast ook voor warm tapwater. CV-ketels, boilers of geisers zijn in een huis met stadsverwarming daarom overbodig.
Odermatt: “In september presenteren we een nieuw businessplan waarin we heel nadrukkelijk kijken naar de duurzaamheidspotenties van het bestaande stadsverwarmingnet, dat al sinds 1980 bestaat. We hebben 25.000 aansluitingen op ons net. Door ons en anderen gehouden studies bevestigen dat er behoorlijk veel te winnen valt op het gebied van verduurzamen van de bestaande netten.”
Besparingen tot 20 procent
Odermatt legt uit dat ze kijken naar de hele keten. “Je hebt aan de ene kant de productie, we kijken hoe we dit op de langere termijn kunnen verduurzamen. Daarnaast heb je de distributie. Hiermee gaan we eerst aan de slag. Je ziet dat er in het verleden bepaalde technologie is gebruikt die niet altijd optimaal was. Hier is dus al op korte termijn veel winst te halen als het gaat om warmteverlies en het efficiënter maken van de warmtedistributie.”
Ten slotte gaat Stadsverwarming Purmerend kijken hoe je de warmte nog een tweede of derde keer kunt gebruiken. Dat gaat dan niet om de bestaande bouw, maar bijvoorbeeld om grootschalige renovatieprojecten en nieuwbouw. “Als je dit combineert met goede isolatie kan dat leiden tot energiebesparingen die oplopen tot twintig procent.”
De termijn waarbinnen dit gerealiseerd kan worden, is moeilijk aan te geven, vertelt Odermatt. “Dit ligt aan de specifieke maatregelen die per project gelden. Binnen drie tot vijf jaar gaan we nu eerst ons secundaire net optimaliseren. Daar zit een besparing voor de 25.000 aansluitingen in Purmerend van tien, elf procent.”
Ondergewaardeerd
Stadsverwarming is in Nederland een ondergewaardeerd principe, meent Odermatt. “Zeker als je kijkt naar de toekomst. Een schakeling naar biobrandstoffen is zeker een mogelijkheid. We willen de stadsverwarming terugbrengen op de agenda. Het is nu net zo duur als gas, maar op het moment dat je die duurzame slag maakt, kan het wel degelijk zo zijn dat je goedkoper bent en bovendien bijdraagt aan het terugdringen van de fossiele brandstoffen. Nog afgezien van de CO2-reductie die je dan hebt: ‘Hang je 25.000 ketels op of gebruik je er een?”
Duurzame Dinsdag
Stadsverwarming zit niet bij de genomineerden voor de Duurzame Dinsdag. Odermatt: “Ik denk dat dat ook onmogelijk is. We zijn namelijk nog bezig met het businessplan te schrijven. We gingen een beetje voor de muziek uit, maar het was leuk om het initiatief onder de aandacht te brengen. Wellicht dat we volgend jaar weer meedoen: we willen graag in gesprek met Den Haag.”
Meer informatie: www.stadsverwarmingpurmerend.nl en Duurzame Dinsdag
Foto: Purmerend, Sky Pictures
Tekst: Gerard Vos