Wat is een gezonde wijk? Met die vraag heeft Innovatienetwerk drie bureaus voor landschapsarchitectuur en een combinatie van adviseurs aan het werk gezet. Het resultaat zijn vier beeldessays, die zijn gebundeld in een rapport..
"Een Gezonde Wijk wordt doorgaans opgevat als een wijk die bevorderlijk is voor de fysieke gezondheid van de bewoners. Het toenemend overgewicht van de doorsnee bewoner is het belangrijkste doelwit van projecten rond de gezondheid van wijkbewoners”, zegt het Innovatienetwerk.
"In zo’n gezonde wijk moet dus veel bewogen kunnen worden en moet de luchtkwaliteit goed zijn. Kernelementen zijn: meer ruimte voor speelplaatsen voor kinderen, voor wandelen en joggen door volwassenen, en voor groen (bomen, planten, grasvelden).”
"Waar de omstandigheden dit toelaten en – vaak – nadat bewoners hun wensen op tafel hebben kunnen leggen, zijn het de instanties (gemeente, woningbouwvereniging, project- of gebiedsontwikkelaar, et cetera) die zo’n gezonde wijk gaan realiseren. Een nadeel van deze benadering is dat gezondheid niet meer omvat dan fysieke gezondheid, en dat het behoud van de kwaliteit van de wijk haast automatisch een aangelegenheid wordt van de instanties.”
"Kan dat niet anders? Is het mogelijk om langdurige bewonersbetrokkenheid op een organische, onontkoombare manier in te bouwen in de manier waarop we wijkverbetering aanpakken? En kunnen we het ook zó organiseren dat de bewoners en instanties gezamenlijk ontdekken hoe de gezondheid van de wijk kan worden ingevuld?”
Om dit te onderzoeken, heeft InnovatieNetwerk de bureaus DS Landschapsarchitecten, DLA+ Landschapsarchitecten, Buro Lubbers plus de combinatie DynaVision/Mobillion een aanpak te bedenken en uit te voeren voor de inrichting van de (deels groene) buitenruimtes in een wijk, en deze met een gemeente of woningbouwcorporatie van een tweede wijk uit te proberen.
Elke combinatie heeft een eigen aanpak ontwikkeld, daarbij naar believen ondersteund door experts op het gebied van co-creatie. De resultaten van het werk zijn neergeslagen in vier beeldessays: drie van de combinaties waarvan een landschapsarchitect telkens de spil was, en één van de co-creatie-experts.
Download: Rapport
Bron: Innovatienetwerk + Architectenweb