Meer met bodemenergie

In september 2009 start ‘Meer met Bodemenergie’, een onderzoeksprogramma van bedrijfsleven en overheid.

Dit tweejarig onderzoek brengt de effecten van grootschalige koude-/warmteopslag (WKO) in kaart, en de combinatie van WKO met bodemsanering en innovatieve technieken.

In maart van dit jaar deed de Taskforce WKO van minister Cramer aanbevelingen om meer en grootschalig gebruik van bodemenergie te bewerkstelligen. ‘Meer met bodemenergie’ gaat kennis aandragen die nodig is om deze ambities te verwezenlijken.

Belangrijke bijdrage
Op dit moment zijn in Nederland ruim duizend koude-/warmteopslagsystemen in bedrijf en dat aantal groeit met meer dan honderd per jaar. Het kabinet wil duurzaam gebruik van energie en water bevorderen.

Ondergrondse energieopslag kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, concludeerde de Taskforce WKO van minister Cramer in maart 2009. De groei van het aantal WKO-systemen kan alleen doorzetten, als de kwaliteit van bodem en grondwater worden bewaakt. Het consortium ‘Meer met bodemenergie’ neemt de handschoen op en start in september al met een tweejarig onderzoeksprogramma.

Onderzoeksprogramma
Het onderzoeksprogramma ‘Meer met bodemenergie’ wordt gefinancierd door 25 overheden- en semi-overheden en uitgevoerd door experts van Bioclear, Deltares, IF Technology en Wageningen UR. De universiteit laat parallel aan het onderzoeksprogramma vier jaar lang AIO-onderzoekers verdiepend onderzoek doen naar de effecten en kansen van bodemenergie.

Het programma wordt gesteund door VROM, de provincies, waterleidingmaatschappijen, het productschap Tuinbouw, gemeenten en waterschappen.

Doel
Het doel van ‘Meer met Bodemenergie’ is onderzoek te doen naar CO2-reductie en naar de effecten van bodemenergiesystemen op bodem en grondwater. De resultaten van het onderzoek helpen de overheid het huidige grondwater- en bodembeleid waar nodig te herzien, en om toepassing en innovaties van bodemenergie te stimuleren, met bescherming van bodem en grondwater. Zodat uiteindelijk de maatschappij, de kwaliteit van de ondergrond en het klimaat profiteren.

Donderdag 17 september 2009 is de startbijeenkomst waar het onderzoeksprogramma van ‘Meer met bodemenergie’ definitief wordt vastgesteld. Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor partners van het onderzoeksprogramma.

Bron: EnergieRaad

Deel dit artikel

permalink