Klimaatneutraal cement

De Britse start-up Novacam, een spin-off van het Imperial College London, heeft een cementsoort ontwikkeld die de eigenschap heeft om koolstofdioxide op te slorpen.

Het bedrijf heeft van de organisatie Imperial Innovations, het Royal Society Enterprise Fund en het London Technology Fund een subsidie van 1 miljoen pond gekregen om zijn activiteiten te ontwikkelen.

Wapen tegen klimaatverandering
Novacem schat dat door de vervanging van één ton klassieke cement door het nieuwe product de uitstoot van ongeveer drie kwart ton koolstofdioxide gecompenseerd kan worden. Daardoor kan de cementindustrie volgens Novacem van een grote vervuiler evolueren tot een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering.

"Met een jaarlijkse productie van meer dan 2,5 miljard ton is conventioneel cement verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide", aldus het persbureau Reuters.

"Dat is meer dan de uitstoot van de luchtvaartindustrie. Novacem is één van de vele jonge bedrijven die nieuwe technologieën proberen te ontwikkelen om de grote ecologische voetafdruk van de cementindustrie terug te schroeven. Novacem is er naar eigen zeggen van overtuigd dat zijn koolstof-negatieve cementsoort het antwoord wordt op de uitstootproblematiek binnen de sector, aangezien het product tijdens zijn complete levenscyclus meer koolstofdioxide absorbeert dan produceert."

Weg met kalksteen
Novacam zegt het antwoord gevonden te hebben in de productie van cement op basis van magnesium-silicaat in plaats van kalksteen te gebruiken als grondstof. "Bij de productie van magnesium-silicaat wordt immers geen koolstofdioxide geproduceerd, terwijl het product in zijn verdere levensloop het broeikasgas absorbeert", voert Reuters nog aan.

Stuart Evans, voorzitter van Novacem, benadrukt dat de subsidie het bedrijf zou moeten toelaten om in Noord-Engeland een fabriek te bouwen. Die zou over twee jaar operationeel moeten zijn. Het bedrijf werkt samen met het mijnconcern Rio Tinto voor de bevoorrading van grondstoffen en voert onderhandelingen met een aantal cementproducenten om een commerciële productie op te starten.

Over vijf jaar zouden de cementproducten van Novacem op de markt verkrijgbaar moeten zijn.

Deel dit artikel

permalink