‘Crises bieden nieuwe kansen voor bouw’

Het samenvallen van de ecologische crisis met de economische crisis biedt nieuwe kansen voor de bouwsector, betoogt Anke van Hal in haar intreerede als professor Sustainable Building & Development aan Nyenrode Business Universiteit.

Zij houdt haar oratie met als titel ‘De fusie van belangen; over duurzaamheid en rendement in de bouwsector’ op donderdag 27 augustus.

"De bouwsector heeft de afgelopen jaren in toenemende mate oog gekregen voor de belangen van het milieu. Uitgangspunt vormde echter altijd het gebruikelijke economische denkpatroon. Nu deze werkwijze zijn zwakheden toont is de tijd rijp voor een nieuwe benadering.”

"Door de belangen van het bedrijfsleven (profit) geheel te integreren met de belangen van mens (people) en milieu (planet) ontstaan nieuwe oplossingen en nieuwe businesskansen. Om het potentieel van deze fusie van belangen te gelde te kunnen maken, is wel procesinnovatie nodig. Alleen middels nieuwe vormen van denken en doen, waarbij samenwerking centraal staat, kan de benodigde slag gemaakt worden.”

Van Hal ziet in de bouwpraktijk al diverse signalen van een overgang naar deze ondernemende benadering van duurzaamheid. Deze initiatieven zijn volgens haar echter veelal op nieuwbouw gericht. Gezien de urgentie van de opgave pleit Van Hal nadrukkelijk ook voor een veranderende werk- en denkwijze op het gebied van de bestaande bouw.

Vrijdag 28 augustus een exclusief interview met Anke van Hal op www.duurzaamgebouwd.nl

bron: Nyenrode Business Universiteit

Deel dit artikel

permalink