Delftse corporaties nemen deel aan duurzaam Warmtebedrijf

Delftse woningcorporaties nemen deel aan een nieuw en duurzaam Warmtebedrijf. Het gaat om DUWO, Woonbron en Vidomes die dit samen doen met energieleverancier Eneco en de gemeenten Delft en Midden-Delfland. Hiermee komt een einde aan een jarenlang traject om stadsverwarming nieuwe stijl te realiseren.

Warmtebedrijf Eneco Delft werd op 22 juni 2009 officieel opgericht in het bijzijn van VROM-minister Cramer. Zij is enthousiast over het samenwerkingsinitiatief.

Het warmtebedrijf zal de uitstoot van CO2 terugdringen met ruim 20.000 ton per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 8.000 modale huishoudens. Dit wordt onder andere bereikt door het omzetten van verouderde collectieve complexverwarming in renovatiecomplex Poptahof.

Vinex
Ook alle circa 1.500 nieuwbouwwoningen in Vinex-wijk Harnaschpolder worden op het warmwatersysteem aangesloten. De eerste 244 nieuwbouwwoningen worden binnen een jaar opgeleverd.

Delft wilde eigenlijk een warmtesysteem voor de hele stad met gebruik van bijvoorbeeld industriële restwarmte. Maar dat liep vast op de grote investeringen. Nu is voorlopig gekozen voor een systeem in een kleiner deel van de stad. Een gasgestookte warmtekrachtinstallatie levert de warmte aan de woningen.

"Het is een pragmatische keuze'', aldus Karin Schrederhof, directeur Woonbron Delft. "Maar dit systeem is in ieder geval duurzamer dan individuele verwarming of verouderde collectieve ketels. Over een aantal jaren zetten we een volgende stap."

Mooi voorbeeld
Eneco is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van het stelsel. In de toekomst onderzoekt het Warmtebedrijf de toepassing van onder andere geothermie (warmte uit diepe aardlagen) als energiebron, zodat de CO2-reductie nog verder kan oplopen.

Minister Cramer noemt de samenwerking in Delft een mooi voorbeeld van een lokaal klimaatinitiatief, waarbij bestuurders en ondernemers tot actie overgaan. Zij hoopt dat vele gemeenten zullen volgen.

Bron: Aedes

Deel dit artikel

permalink