Elektrostatisch veld vermindert fijn stof

Een elektrostatisch veld moet de komende maanden de hoeveelheid fijn stof in de Thomassentunnel op de A15 verminderen. Rijkswaterstaat, TU Delft en bouwbedrijf BAM beginnen met de proef in de hoop de luchtkwaliteit te verbeteren.

De TU Delft verricht samen met bouwbedrijf BAM en het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit de starthandeling een praktijkproef waarbij het effect van een elektrostatisch veld op de luchtkwaliteit in de Thomassentunnel (A15) wordt bepaald. Uit de praktijkproef moet blijken hoeveel fijnstof met dit elektrostatisch concept uit de lucht wordt gehaald.

Actieve en passieve rekken
Het elektrostatisch concept in de Thomassentunnel bestaat uit 2 x 24 aluminium rekken die aan de tunnelwand zijn bevestigd. De zogenoemde actieve rekken aan de linkerzijde van de tunnelbuis vormen de kern van het systeem. Ze zijn uitgevoerd met een hoogspanningsvoeding en twee nauwelijks zichtbare metalen draden waarop spanning staat.

Aan de rechterzijde zijn de zogenoemde passieve rekken gemonteerd waarin metaalgaas is gespannen. De draden van de actieve rekken geven de deeltjes fijnstof elektrostatische, positieve, lading. De opgeladen deeltjes fijnstof worden aangetrokken door de passieve rekken waaraan zij zich vasthechten.

Tunnel
Er is gekozen voor het uitvoeren van het onderzoek in een tunnel omdat dit nauwkeurig meten mogelijk maakt met beperking van invloeden van buitenaf. Daarnaast heeft de Thomassentunnel voldoende ruimte om de meetapparatuur veilig en zonder hinder voor het verkeer te plaatsen.

Voor het meten van fijnstof is op drie posities in de tunnel meetapparatuur opgesteld: aan het begin, het midden en aan het eind van de tunnel. De praktijkproef in de Thomassentunnel vindt plaats tot en met de eerste week van september 2009. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in november 2009 bekend.

Publiekprivate samenwerking
Het aanbrengen van een elektrostatisch veld, ook wel elektrostatisch concept genoemd, is een uitvinding van TU Delft. BAM en TU Delft werken samen aan de praktische toepassing van deze techniek.

Het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit, dat uitgevoerd wordt door Rijkswaterstaat, zoekt in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM naar maatregelen die de luchtkwaliteit langs snelwegen (lokaal) verbeteren.

Bron: TU Delft

Deel dit artikel

permalink