Een gesprek met Menno Kooistra, initiatiefnemer van de Young Dutch Green Building Council Lab over duurzame blauwdrukken.
Menno Kooistra is architect bij Paul de Ruiter en oprichter van de DGBC Lab. Dit NetwerkLab is een loot aan de stam van de Dutch Green Building Council. DGBC Lab gaat pilotprojecten vanuit een multidisciplinaire ontwerpinslag realiseren om projectoverstijgende scenario’s en ontwerptools van duurzaamheid te kunnen ontwikkelen.
Het gaat veelal om projecten die nog in de initiatieffase verkeren en baat hebben bij realiseerbare, duurzame ontwerp- en bouwstrategieën. Architecten, grafisch ontwerpers, aannemers en communicatieadviseurs hebben zich inmiddels bij dit NetwerkLab aangesloten.
Hoe ben je op het idee gekomen?
“Vanaf mijn afstuderen ben ik bezig om een manier te zoeken hoe je beter multidisciplinair kunt ontwerpen. Ik kwam vervolgens in aanraking met, één van de oprichters van de DGBC, Annemarie van Doorn. De DGBC is voornamelijk bezig met kennisdeling en toetsing dmv BREEAM. Om duurzaamheid te realiseren moet je creativiteit toevoegen. Als een soort laboratorium er mee aan de slag gaan en kijken hoe je het toepasbaar kunt maken.”
Waarom de toevoeging Young?
“Momenteel lopen in de bouwwereld kennis en techniek voor op de toepasbaarheid. De inhaalslag is te maken bij het realiseren van duurzame gebouwen. Het is erg leuk om dat aan jonge mensen te koppelen, omdat die er fris tegenaan kijken en geen ‘last’ hebben van het traditionele proces.”
Hoe maak je duurzaamheid toepasbaar?
“Op het moment dat je de realisatie van een duurzaam gebouw in gang probeert te zetten, kun je met het ’lab’ in een studievorm bewijzen hoe je dit vanuit het ontwerpproces kunt bewerkstelligen. We realiseren ontwerpstrategieën die niet per sé projectgebonden zijn. Het is bijna een soort ontwerp-tool. De pilotprojecten groeien, maar de bibliotheek aan strategieën ook. Iedereen kan er dan gebruik van maken. We bieden een werkmethode aan vanuit alle disciplines. Dit zorgt voor een integraal ontwerp.”
Een ander soort werkwijze
“De missing link tussen ontwerpende partijen en uitvoerende partijen. Het ontwerp ontstaat door de logica eigenlijk. Dan kun je er daarna altijd nog iets moois van maken. Je keert het proces feitelijk om. Als er vanuit duurzaam of functioneel perspectief een ontzettend lelijk ding ontstaat, kun je het ontwerp altijd aanpassen. Andersom wordt het moeilijker, dan heb je een mooie huls, maar dan moet je er nog van alles in proppen.”
Alleen maar voordelen zo te horen.
“Het feitelijk moment van ‘designen’ wordt als het waren verplaatst naar een later stadium in het ontwerpproces, dit ontneemt een beeldend communicatiemiddel naar medeadviseurs, opdrachtgevers en (potentiele) huurders. Daarom worden communicatiestrategen en conceptontwikkelaars van bijvoorbeeld reclamebureaus bij het ontwerpproces betrokken. Ter vervanging werken we met een draaiboek die het proces structureert.”
“Een ander probleem dat ik kan zien, is dat pilotprojecten veel tijd in beslag gaan nemen. We zoeken nog naar een sleutel hiervoor. Momenteel werken we met individuen ipv bedrijven, maar hoe de exacte structuur van het Lab eruit komt te zien is nog in ontwikkeling."
Is het initiatief exclusief voor DGPC-participanten?
Als er een vraag ligt vanuit de markt dan gaan we ermee aan de slag. Het hoeven niet per sé participanten van de DGBC te zijn. De link is er natuurlijk, dus dat maakt het wel gemakkelijker.”
Hebben zich veel mensen aangesloten bij de DGBC Lab?
“Via onze Linkedin groep een stuk of tachtig inmiddels. Veertig waren er aanwezig bij de eerste bijeenkomst. Vooral het feit dat we met projectongebonden strategieën aan de slag gaan, spreekt enorm aan. We gaan er hard mee aan de slag, binnenkort kunnen onze bevindingen op de website worden gevolgd.”
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de Linkedin groep van de DGBC Lab of contact opnemen met menno@paulderuiter.nl of menno.kooistra@dgbc.nl
Tekst: Gerard Vos