Ontwerpen met de natuur

Op donderdag 2 juli om 20.00 uur vertelt Douwe Beerda alles over Permacultuur.

Permacultuur gebruikt principes uit de natuur om geïntegreerde systemen te ontwikkelen, die op een gezonde en efficiënte wijze voorzien in onze behoeften aan voedsel en energie. De belangrijkste principes worden toegelicht in de Viba Café lezing van 2 juli.
 
De drie ecologische hoofdfactoren, de zonering en de verschillende hulpbronnen waar je gebruik van kunt maken, maar ook het leren denken in gesloten systemen. Ook wordt er een documentaire vertoond vanuit de praktijk, die Miquel Buckinx en Petra Biesta, twee cursisten van de Permacultuur School, in 2008 hebben gemaakt.

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Het woord permacultuur is een samengesteld begrip van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Permacultuur is begonnen in Australië in de jaren 70 toen twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren het boek "Introduction to Permaculture" uitbrachten. Dit deden ze gedeeltelijk als reactie op het toenmalige landbouwsysteem in Australië wat veel ongewenste problemen met zich meebracht.

Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een ecosysteem na te bouwen. Permacultuur zoekt vooral naar win-win situaties waar zowel de mens als de natuur het meeste voordeel bij heeft.

www.permacultuurnederland.org
www.permacultuur.eu,
www.transitiecultuur.nl

Aanmelden:
bestuur@vibavereniging.nl

Kosten:
VIBA-leden gratis (na aanmelding)
Niet-leden € 7,00
Studenten € 3,50
Locatie: Peter Schmid Auditorium, SVE (vh Stichting VIBA-Expo)
De Gruyter Fabriek (vh. Bedrijvencentrum Brabant)
Veemarktkade 8 gebouw B ‘s-Hertogenbosch

Deel dit artikel

permalink