Twee advies- en ontwerpbureaus presenteren een strategische aanpak voor het realiseren van CO2 neutraal Nederland in 2040.
Welke sleutelprojecten zijn nodig om in het jaar 2040 een CO2 neutraal Nederland te kunnen bewerkstelligen? In het kader van Randstand 2040 onderzochten Stedebouwkundig ontwerpbureau Posad samen en bureau Except dit vraagstuk en introduceerde een integrale strategische aanpak als raamwerk, in opdracht van VROM en One Architecture.
Het raamwerk wordt gepresenteerd in een rijk geïllustreerd boekje, waarin is aangegeven aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan voordat oplossingen effectief gezocht kunnen worden. Daarna wordt het raamwerk gepresenteerd, met een vijftal voorbeeldprojecten.
In het CO2040 project wordt aangegeven dat kritieke informatie mist of ontoegankelijk betreffende niet alleen de broeikasgasproblematiek, maar de gehele duurzaamheiddiscussie, inclusief sociale en maatschappelijke componenten. Dit probleem is voor een groot deel op te lossen door een overkoepelend Geografisch Informatie Systeem en een Life Cycle Analysis (LCA) database dat vrij toegankelijk is en open-source ontwikkeld.
Met behulp van deze systemen worden verbanden in de samenleving op geografische wijze duidelijk voor sociaal-maatschappelijk onderzoek, regionale planning, transport, producten, productieprocessen en materialen.
Een vijftal voorbeeldprojecten gebruikt dit raamwerk, waaronder een programmatische aanpak voor transportreductie, verdichting openbaar vervoersnetwerk en de aanpak van de woningvoorraad waarbij gedacht wordt aan het herbouwen of herisoleren van alle huizen van voor 1980.
Het boekje is te downloaden op de projectpagina van Except en de website van Posad.