25 juni vindt in Amsterdam het congres plaats: Werken aan de duurzame Vitale Stad van 2019.
Key noteSprekers zijn deze dag: Adri Duivesteijn, wethouder ruimtelijke ordening van gemeente Almere. Duivesteijn vertelt over zijn visie op de duurzame vitale stad van 2019 en Cirian Murray, regeneration manager in Dublin. Myrray vertelt over zijn revitaliseringsaanpak in de wijk Ballymoon.
Talkshows
Daarnaast zijn er diverse talkshows onder leiding van Tracy Metz. Vooraanstaande gasten geven hun visie op de vitale stad van 2019 en beantwoorden professionals uit de praktijk de vraag waar we moeten investeren om te werken aan een duurzame, leefbare en vitale stad. Met onder andere:
Dominic Schrijer, wethouder werk, sociale zaken, grotestedenbeleid, gemeente Rotterdam
Frank Bijdendijk, directeur van woningcorporatie Stadgenoot Amsterdam
Peter van der Gugten, directeur van projectontwikkelaar Proper-Stok
Deelsessies
Verder vinden er diverse deelsessies plaats. Hieronder worder er drie beschreven.
A. Wijkeconomie en ondernemerschap
Wijkeconomie en ondernemerschap zijn onderbelichte items in de wijkaanpak, zo bleek bij de analyse van de wijkactieplannen door Labyrinth Onderzoek en Advies. Nathan Rozema van Labyrinth laat aan de hand van voorbeelden juist de kracht en het belang van ondernemerschap zien bij de wijkaanpak en stedelijke vernieuwing.
Cees Jan Pen van Nicis Institute deelt met u de resultaten van het STIP (Stedelijk Innovatieprogramma) onderzoek over ondernemerschap in wijk en stad waar vijftien Nederlandse steden aan mee doen.
B. Energie en duurzaamheid in de stedenbouw: de Rotterdamse aanpak
Nico Tillie, werkzaam bij dS+V van de gemeente Rotterdam, laat u kennismaken met de REAP, Rotterdamse EnergieAanpak en Planning. Rotterdam wil in 2025 de helft van zijn CO2 - uitstoot hebben verminderd. Dat is een enorme opgave, die vraagt om een revolutie in aanpak van de gebouwde omgeving. Deze uitdaging is proactief aangegaan bij een verkennende studie van Hart van Zuid, waaronder Ahoy’, Zuidplein en het Ikaziaziekenhuis vallen, die heeft geresulteerd in de REAP-methodiek. Met REAP als leidraad blijkt Hart van Zuid voor de gebouwde omgeving CO2 - neutraal te kunnen worden. En het mooie is dat REAP overal kan worden toegepast.
C. Bewonersparticipatie bij revitalisering van de wijk
Onder leiding van Lida van Tilburg (Beaumont Communicatie & Management) delen betrokken partijen hun ervaringen en aanpak in het revitaliseringsproces van de bestaande wijk Prinsenhof in Leidschendam. Naast de renovatie van woningen is ook de openbare ruimte hier grondig aangepakt. Hoe is bewonersparticipatie ingevuld en welke lessen kunnen we leren uit deze ervaringen?
Meer informatie een aanmelden:Elba