In het kader van het Rotterdam Climate Initiative heeft de TU Delft meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe methode die stedenbouwkundigen in staat stelt een stad CO2-neutraal te ontwikkelen.
Deze nieuwe methode, de Nieuwe Stappenstrategie, voegt hergebruik van afvalstromen toe aan de huidige methode, de Trias Energetica. De deelnemende partners van het REAP (Rotterdam Energy Approach and Planning) project overhandigden op dinsdag 9 juni een boek over de nieuwe methode aan milieuminister Jacqueline Cramer.
Afvalstromen
TU Delft hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid en expert bij Duurzaam GEbouwd, Andy van den Dobbelsteen, was een van de partners in het REAP project (Rotterdam Energy Approach and Planning) van het Rotterdam Climate Initiative.
In dit project is een nieuwe methode ontwikkeld die stedenbouwkundigen en architecten in staat stelt steden, wijken en gebouwen CO2-neutraal te ontwikkelen.
Van den Dobbelsteen: “Tot nu toe gebruikten architecten en stedenbouwkundigen drie stappen voor duurzaam bouwen: verminderen van de energieconsumptie, gebruiken van duurzame energie en zo schoon en efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen voor de resterende behoefte. "De trias energetica heeft zijn beste tijd gehad. Als we naar energieneutraliteit willen, moeten we de Nieuwe Stappenstrategie gebruiken, waarbij reststromen optimaal worden benut."
De nieuwe methode, de Nieuwe Stappenstrategie, voegt een stap toe: hergebruik van afvalstromen, zoals afvalwater, huis- en tuinafval en restwarmte. Afvalwater kan bijvoorbeeld worden gezuiverd en omgezet naar biogas dat weer gebruikt kan worden als energie.
De REAP-methode koppelt vervolgens gebouwen, buurten, wijken en de stad aan elkaar. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare energie- en afvalstromen. Een voorbeeld is het gebruiken van de restwarmte van een zembad voor het verwarmen van appartementen. Van den Dobbelsteen: “de REAP-methode zal het gebruik van fossiele brandstoffen uiteindelijk overbodig maken.”
Hart van Zuid
De partners in het project REAP (Rotterdam Energy Approach and Planning) - Dienst Stadsontwikkeling en Verkeer en Gemeentewerken van de Gemeente Rotterdam, Joubert Architecture, Doepel Strijkers Architecture, het Rotterdam Climate Initiative en de TU Delft - pasten deze methode toe op het Hart van Zuid in Rotterdam.
Op dinsdag 9 juni boden de REAP-partners een boekje over de methode aan aan minister Jacqueline Cramer van VROM.
Bron: Tu Delft
Rapport Rotterdamse EnergieAanpak en -Planning
Foto1: Zwembad
Foto 2: De onderzoekers met Cramer