Expo Duurzame Waterbouw

Expo Duurzame Waterbouw in het Friese Akkrum informeert vanaf vrijdag 5 juni iedereen die zich willen oriënteren op duurzame materialen voor de waterbouw.

In de Nederlandse waterbouw is 75% van het gebruikte hardhout illegaal gekapt tropisch hardhout. Dit gebruik draagt bij aan de vernietiging van grote arealen tropisch regenwoud. De keuze voor fout hout komt voort uit onwetendheid over bestaande duurzame alternatieven.

De Expo Duurzame Waterbouw in het Friese Akkrum informeert vanaf vrijdag 5 juni iedereen die zich willen oriënteren op duurzame materialen voor de waterbouw. De Expo start met open dag.

Expositie
De expositie in jachthaven Tusken de Marren in Akkrum is ingericht met duurzame steigers, meerpalen en damwanden. Volgens initiatiefnemer en milieukundige Caspar Bosma geven 25 bedrijven “een uniek overzicht” van wat er op de markt is aan alternatieven voor het gebruik van tropisch hardhout.

De keuze voor een jachthaven is ingegeven door de hoge eisen die gesteld worden aan materialen die staan in het grondwater, de bodem, in het water en op het grensvlak van water en lucht. Bosma: “Materialen die dit verduren kunnen probleemloos in minder kritische situaties worden ingezet, zoals beschoeiingen, tuinhout en vlonders.”

Overheid grootverbruiker fout hout
Bosma wil vooral overheden bereiken. “De overheid is grootverbruiker van illegaal gekapt tropisch hardhout. Zij wil wel vanaf 2010 alleen maar legaal gekapt hout met keurmerk gebruiken, maar ambtenaren bij het rijk, provincies, gemeenten en ook waterschappen denken vooral nog aan het bekende vaak niet legaal gekapte hout.

Dit komt omdat ze onbekend zijn met de alternatieven, de beschikbaarheid ervan, de levertijden en omdat ze problemen verwachten bij de verwerking. Deze expositie toont op één locatie alles wat op de markt is als alternatief voor hardhout, dat het goed verwerkt kan worden en hoe het zich gedraagt in de praktijk.”

Bezoekers van de open dag tussen 12.00 en 16.00 uur worden geïnformeerd door informatieborden en rondleidingen op verzoek. Vertegenwoordigers van de exposerende bedrijven zijn aanwezig. Het project is de komende jaren te volgen op de website www.duurzamewaterbouw.nl.

Deel dit artikel

permalink