Miljoenen voor bouwen in Zuidplaspolder

Voor de bouw van paalhuizen, drijvende woningen en klimaatbestendige kassen in de Zuidplaspolder bij Gouda wil minister Jacqueline Cramer (Milieu en Ruimte) 24 miljoen euro uittrekken.

De Zuidplaspolder is het laagste punt van Nederland, maar is voorbestemd om duizenden extra bewoners onderdak te bieden.

De Zuidplas, het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda, ligt ruim 6 meter onder NAP en is daarmee ook in Europa de diepste polder, bij Nieuwerkerk aan de IJssel is het met 6,76 meter het diepst. Gemeenten en de provincie Zuid-Holland willen er tot 2020 zevenduizend woningen bouwen.

Ook moeten er bedrijven en kassen komen, naast extra natuur en ruimte voor waterberging. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er ondanks het veranderende klimaat kan worden gebouwd. Het beeld dat er dijkdoorbraken dreigen en de polder als een badkuip volloopt, klopt volgens de onderzoekers niet.

Experimenteel bouwen moet de bewoners beschermen als het water toch oprukt. De verhoogde N291 tussen Nieuwerkerk aan de IJssel en Zevenhuizen, verdeelt de polder in compartimenten. In het laagste deel komt natte natuur.

Verder komt er 280 hectare kassen bij, die via een pijpleiding vanuit de Rijmond wordt voorzien van kooldioxide of CO2. Het gas is om de bloemen en groenten sneller te laten groeien, en als energiebron voor de tuinders.

Zie ook: Vrees voor natte voeten in zuidplaspolder onnodig

Deel dit artikel

permalink