Cradle to cradle park 20 20

Het ambitieuze duurzame bedrijvenpark 20 20 in Hoofddorp lijkt er echt te komen, zo bericht CoBouw.

De eerste huurder voor Park 20 20 is gevonden. Cradle to cradle-goeroe William McDonough lichtte de plannen toe. Zo’n twee jaar geleden lanceerde de gemeente Hoofddorp de plannen voor een volledig cradle to cradle-bedrijvenpark. Inmiddels heeft de eerste huurder getekend en zullen er 450 medewerkers in het park worden gevestigd.

Eind van dit jaar gaat de eerste paal de grond in. Dan wordt ook een begin gemaakt met de bouw van de centrale waterpartij die deel uitmaakt van het stedenbouwkundige concept en een cruciale rol speelt in de waterhuishouding van het gebied. Ook zijn er vergevorderde onderhandelingen met twee andere bedrijven die zich in 20 20 willen vestigen, verklapt de wethouder.

McDonough zelf blijft tijdens zijn presentatie het antwoord schuldig op de vraag hoe duurzaam dat park 20 20 nou eigenlijk wordt. Hij schetst vooral de grote contouren van het gedachtegoed van Braungart en hemzelf.

In de architectuur leidt cradle to cradle tot toepassing van groene daken, helofytenfilters, veel glas, slimme oriëntatie op de zon, grote atria en een installatie die niet alleen afvalwater zuivert, maar er ook methaan uit wint dat als energiebron wordt gebruikt. Die elementen keren allemaal terug in de plannen voor 20 20.

In Park 20 20 komt als het aan de ontwikkelaars ligt 94.000 vierkante meter kantoorruimte, een hotel van 30.000 vierkante meter, 2100 parkeerplaatsen verborgen onder een golvend groen dak en 4000 vierkante meter aan faciliteiten als winkels, cafés en een fitnesscentrum.

Deel dit artikel

permalink