Eneco zoekt 'proefkonijnen'

 Eneco zoekt 50 huishoudens die mee willen doen aan een proef met een HRe-ketel in hun huis. HRe-ketels wekken behalve warmte ook elektriciteit op. Deelnemers betalen zo'n 2.000 euro, Eneco de rest.

Nederlandse huishoudens kunnen zich vanaf donderdag 21 mei opgeven om deel te nemen aan de HRe-pilot van Eneco. Het moment dat huishoudens hun eigen elektriciteit kunnen opwekken komt steeds dichterbij.

Eneco gaat voor 100% duurzaam en wil dat samen met haar klanten (decentraal) doen. Het betrekken van consumenten bij deze innovatie is daar een concreet voorbeeld van. 50 huishoudens worden geselecteerd om gebruik te maken van de nieuwe generatie HR-ketels, die naast warmte ook elektriciteit op duurzame wijze opwekken.

Nasa technologie

Net als de gewone HR-ketel zorgt de HRe-ketel voor warmte en warm water. Daarnaast levert de nieuwe ketel ook elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk.

Dit principe is ook wel bekend als warmte-krachtkoppeling en wordt al jaren gebruikt in de industrie. Bijzonder is de stirling motor in de HRe-ketel; deze is afkomstig uit de NASA technologie. Nu deze techniek ook kan worden toegepast in thuiscentrales besparen energieverbruikers zowel CO2 als energiekosten. In een gemiddelde Nederlandse woning zal de HRe-ketel jaarlijks circa 2.500 kWh elektriciteit produceren terwijl er jaarlijks per huis zo'n 3.600 kWh nodig is. Dit levert een CO2-reductie op van ongeveer 1.000 kg per huis per jaar. Wie meer elektriciteit opwekt dan nodig, levert dit via het stopcontact terug aan het elektriciteitsnet.

Technische optimalisatie
Marc van der Linden, directeur Eneco Installatiebedrijven: "Naar verwachting zal de HRe-ketel eind 2010 daadwerkelijk op de markt komen. Bij andere innovaties benaderde Eneco zelf pilot deelnemers, nu draaien we de rollen om. Consumenten die de CO2- en kostenbesparing zelf willen ervaren, kunnen zichzelf aanmelden. Tegelijkertijd krijgt Eneco inzicht in het comfort, de technische optimalisatie en genereren we gegevens over de resultaten die per woningtype worden behaald."

Van 21 mei tot en met 5 juli 2009 worden energieverbruikers geattendeerd op de HRe-pilot door middel van TV-, online- en radiospotjes. Geïnteresseerde consumenten kunnen zich opgeven via de website www.eneco.nl/hre.

Eneco selecteert 50 Nederlandse huishoudens die de HRe-ketel daadwerkelijk in gebruik gaan nemen. In tegenstelling tot de kosten voor een normaal toestel (incl. installatie zo'n 3.000 euro) betalen consumenten een eigen bijdrage van 1.995 euro voor de HRe-ketel. Service en onderhoud zijn voor rekening van Eneco.

Deel dit artikel

permalink