Van der Laan: ‘Blijven bouwen om crisis in bouwsector te bestrijden’

Blijven bouwen is één van de beste medicijnen om de pijn van de crisis in de bouwsector en de economische crisis in ons land een stuk te verzachten. Kabinet en bouwsector moeten daarom sámen bouwen en ontwikkelen voor de publieke zaak.

Dat zei minister Van der Laan (WWI) tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) in Haarlem.

Draaiende motor
Volgens Van der Laan is de werkgelegenheid in de bouw vooral gebaat bij ondersteuning van de nu lopende projecten. "Want door de bouwmotor op de korte termijn draaiende te houden, valt 'ie ook op de lange termijn niet stil. Er blijven dan immers voldoende en ervaren bouwvakkers aan het werk en hetzelfde geldt voor onderaannemers, toeleveranciers, architecten etcetera".

Niet alleen
"Maar het kabinet kan het niet alleen", hield de minister zijn gehoor voor. Daarom riep hij de projectontwikkelaars op om na te denken over innovatieve en creatieve concepten waarmee de sector zich kan profileren en waarvan ze profijt kan hebben als de crisis voorbij is.

Van der Laan: "U beschikt als projectontwikkelaars over enorm veel expertise om uw sector toekomstbestendig te maken". Hij noemde als voorbeeld de regeling waarmee de ontwikkelaars garant staan voor de verkoop van het oude huis van kopers van nieuwbouwwoningen.
 
"U heeft de afgelopen jaren meer dan eens bewezen dat u een goede neus heeft voor de kansen die markt biedt. Gebruik die marktsensitiviteit om dié projecten te identificeren waarmee u een brug kunt slaan tussen de ontwikkelingen op de korte en de lange termijn".

Potje met geld
Van der Laan ging ook kort in op de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de crisis in de bouwwereld te bestrijden. Er wordt de komende twee jaar 700 miljoen euro vrijgemaakt voor het op gang houden van de bouw, het behoud van banen in die sector en energiebesparing in woningen. Van dat bedrag is 400 miljoen euro beschikbaar voor concrete projectsteun aan stilgevallen of nog net niet begonnen woningbouwprojecten.

Deel dit artikel

permalink