Cobouw meldt dat het Planbureau voor de Leefomgeving vindt dat het kabinet energiezuinig bouwen verplicht moet stellen. "Zonder zo'n verplichting worden de doelstellingen niet gehaald."
Verplicht het verduurzamen van bestaande woningen. Die aanbeveling krijgt het kabinet van Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hajer voorziet dat de duurzaamheidsambities voor de lange termijn (2020) niet worden gehaald als het beleid van de regering onveranderd blijft.
Hij constateert dat vooral investeringen in het energiezuiniger maken van woningen achter blijven. Ook na financiële impulsen die het Rijk onlangs heeft gegeven aan de isolatie van huizen. "Je kunt je afvragen of je er komt met subsidies en leningen met lage rentes. Zeker nu de investeringsbereidheid van burgers in het geding is en financiële instellingen moeilijk leningen verstrekken."
Aanvullend beleid
Na dit jaar zal het kabinet moeten besluiten of op het gebied van duurzaamheid aanvullend beleid nodig is. "Nu moet het goed nadenken wat effectief is. Wat mijn voorstel zou zijn? Misschien is verplichtend beleid nodig."
Hajer denkt dat vooral met het verplicht energiezuinig maken van oude huizen winst valt te behalen. "En dan heb ik het met name over de woningen die voor 1970 zijn gebouwd."
OVerheid moet kar trekken
Hoewel Hajer spreekt van een maatschappelijk en gezamenlijk probleem meent hij dat het Kabinet de kar zal moeten trekken. De kredietcrisis biedt volgens hem prima kansen voor extra investeringen in innovatie en duurzaamheid. "De vraag die nu rijst is; wat voor economisch herstel wil je?"
In het opinieverhaal 'Mooi weer spelen slaat nergens op' in de Volkskrant uitte de PBL-directeur al zijn zorgen. Dat de energieambities voor 2011 waarschijnlijk wel gehaald worden, noemde hij in dat betoog misleidend. Hajer weerspreekt dat zijn mening een aanval is op het regeringsbeleid. "Het ondersteunt juist de huidige koers. Minister Cramer is bezig beleid uit te stippelen voor de lange termijn."
Hajer wil de maatschappij er vooral op wijzen dat de groene ambities op de lange termijn niet uit het oog verloren mogen raken. "De opgave die nog komt is zo groot. Hoe duurzaam het huidige kabinet is? Op een aantal gebieden doet ze het goed. Bijvoorbeeld met het verdubbelen van de investering in offshore windturbines."
Bron: Cobouw