De recessie houdt flink huis onder architectenbureaus. Dat blijkt uit een binnenkort te verschijnen onderzoek onder 648 firma’s, in opdacht van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Van de geënquêteerden heeft 65 procent last van een dalende omzet.
De omzet bij deze bureaus daalde gemiddeld met 38 procent, zo meldt NRC Handelsblad. De moeilijkheden komen vooral voor bij architecten die afhankelijk zijn van ontwerpen voor nieuwbouwwoningen en kantoorpanden.
Bij bureaus die projectontwikkelaars als opdrachtgever hebben, ziet 75 procent het aantal orders dalen. Van de architecten met andere opdrachtgevers als de overheid en corporaties meldt 63 een daling van het aantal orders.
Personeel
De crisis heeft ook zeer ingrijpende gevolgen voor het personeelsbestand van de geënquêteerde bureaus; Bij circa 35 procent vallen ontslagen. De gemiddelde daling van het personeelsbestand bedroeg 38 procent.
BNA-voorzitter Jeroen van Schooten stelde in maart dat van de 15.000 architecten die werkzaam waren vóór de crisis er nog 10.000 over zijn.
Denktank voor werklozen
Van der Pol wil voorkomen dat een generatie architecten voor de sector verloren gaat. Ze wil daarom dat ontslagen architecten met behoud van uitkering aan de slag gaan in een denktank, die zich bezig moet houden met ruimtelijke ordening.
Bevolkingskrimp en ongebreidelde uitbreiding van gemeente zijn bijvoorbeeld zaken waarover de professionals kunnen brainstormen.
De Rijksbouwmeester benadrukt dat het geen werkgelegenheidsproject is. "Gezien de omvang van de ontslagen is dat onmogelijk. Het is vooral een manier om talentvolle architecten voor het vak te behouden”, zo citeert het NRC.
Foto: Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol