Op 13 mei is het de Nationale Renovatie Dag. Hier zal ook de Nationale Renovatie Prijs worden uitgereikt. “Een uiterst belangrijk instituut, juist in deze tijd van recessie”, meent juryvoorzitter prof. ing. André Thomsen.
“De nieuwbouwmentaliteit zit nog veel te veel in onze hoofden. De economische situatie waar we ons nu in bevinden gaat bewijzen dat we een omslag in het denken moeten maken. De koopsector zit op slot, nieuwbouw stagneert. Juist nu is het heel verstandig om sloop alleen nog als laatste redmiddel in te zetten. We moeten onze mindset op de bestaande voorraad zetten, want daar zit de omzet!”
Jezelf recyclen
Thomsens fascinatie voor sloop dateert al van voor de tijd dat hij bij het Landelijk Ombudsteam Stadsvernieuwing begon. Eind jaren zestig hielp hij bewoners bij hun strijd tegen de sloop van hun buurt. Het vormde voor hem een belangrijke drijfveer om in 1978 naar de TU in Delft te gaan, waar hij tot voor kort aan de slag was als hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer. “Maar ik heb mezelf gerecycled en ben nu hoogleraar onderzoeker bij OTB”, zegt hij met een kwinkslag naar zijn pensionering.
Gemakkelijk gesloopt
Momenteel is Thomsen druk met de voorbereidingen van de prijsuitreiking in mei van de Nationale Renovatie Prijs 2009. Dat hij zeer enthousiast is over deze prijs, komt voort uit de zienswijze die hij al jaren voor het voetlicht brengt:
Thomsen: “We moeten heel zuinig met het bestaande omgaan en af van het idee dat renovatie slechts een lapmiddel is. Tot op dit moment wordt er veel te gemakkelijk gesloopt en stampen we industrieterreinen uit de grond.”
Categorie vooroordelen
Thomsen: “In de categorie vooroordelen hoor ik elke keer weer zeggen dat nieuwbouw beter en goedkoper is. Feit is echter dat met renovatie en hergebruik voortreffelijke resultaten te behalen zijn, die de vergelijking met nieuwbouw glansrijk kunnen doorstaan. De inzendingen voor de prijs laten dit ook zien. Aan de andere kant zorgt sloop voor een enorme afvalstroom die lastig te verwerken is. Dat kan niet meer in een tijd waarin ruimte zeer schaars is geworden en we voor de enorme opgave staan om het energiegebruik in enkele jaren met 30% terug te brengen!”
Onthutsende conclusie
We kunnen het volgens Thomsen vergeten om de energiebesparingsnorm te halen met nieuwbouw. “Onze huidige woningvoorraad omvat ruim 7 miljoen woningen. Er wordt echter nog maar weinig bijgebouwd. Als we vervolgens kijken hoe lang de huidige woningvoorraad in ieder geval nog mee moet, dan komen we tot een onthutsende conclusie.Uitgaande van het huidige vervangingstempo van ongeveer 0,25 % per jaar, is dat zo’n 400 jaar!?”
Daar komt bij dat driekwart van de nieuwbouw uitbreiding betreft. “Zelfs als we die woningen helemaal volgens het PassiefHuis principe zouden bouwen, ben je nog bezig om een uitbreiding van het energieverbruik te beperken!”
Nationale Renovatie Prijs stimuleert verandering
Om het belang van renovatie te onderstrepen wordt eens in de twee jaar de Nationale Renovatie uitgereikt. Deze prijs is de enige prijs die zich specifiek richt op de bestaande gebouwenvoorraad.
Het doel is om de renovatiesector te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen.
Bovendien wil de prijs renovatie onder de aandacht brengen van een breed publiek. “En dat werkt”, weet Thomsen, “We constateren dat vooral de bevolking in ons land steeds meer het belang van renovatie inziet. Dit blijkt onder andere uit het feit dat we steeds vaker de vraag krijgen van particulieren of ze de renovatie van hun eigen woning mogen inzenden.”
Kredietcrisis
Naast de energiebesparing en de schaarse ruimte speelt ook de kredietcrisis parten. “Daarom denk ik dat het nu verstandiger is dan ooit om de pijlen op renovatie te richten”, vindt Thomsen. Daarbij is Nederland altijd een voortrekker geweest als het gaat om onderhoud en renovatie, maar die rol staat onder druk.
“In Nederland wordt vier keer zoveel gesloopt als bijvoorbeeld in Frankrijk. We worden bovendien qua expertise en regelgeving met het oog op renovatie links en rechts ingehaald door landen als Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hier rust dus ook nog een schone taak voor onze politiek.”
Verschillen aan de top
De Nationale Renovatie Dag vindt plaats op 13 mei 2009 in de Lloydzaal van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Deze dag is bedoeld voor opdrachtgevers als corporaties, beleggers en ontwikkelaars, en voor architecten, gemeenten, bouwbedrijven en adviesbureaus.
Het aantal inzendingen voor de editie 2009 en de kwaliteit van de inzendingen stemt volgens Thomsen tevreden: "Het niveau gaat elke editie weer omhoog. Gevolg van de toenemende professionalisering is dat er ook steeds meer ervaring in de projecten wordt gestoken. De verschillen aan de top worden daarom minder en echte toppers die ver boven de rest uitsteken zeldzamer."
Meer over deze projecten, de Nationale Renovatie Prijs en de Nationale Renovatie Dag is te vinden op www.nationalerenovatieprijs.nl