2250 banen door 'duurzaam slopen'

In Nederland worden elk jaar 25.000 woningen gesloopt. Door dat voortaan duurzaam te doen kunnen 2250 banen en jaarlijks 500 tot 1.000 leerwerkplekken worden gecreëerd.

Daarvan kunnen 2000 banen in Tweede en Derde Wereldlanden worden geschapen. Met inzet van Nederlandse hergebruikproducten uit de sloop kunnen daar jaarlijks 10.000 eenvoudige woningen worden gebouwd.

Dit plan is afkomstig van duurzaam sloopbedrijf Bouwcarrousel, dat in 2000 al werd genomineerd voor de Nationale Toekomstprijs en in 2003 voor het Ei van Columbus, de nationale prijs voor innovatie en duurzaamheid.

Duurzaam slopen
Bij duurzaam slopen vindt voorafgaand aan de eigenlijke sloop een demontagestap plaats, waarbij alle goede producten zorgvuldig worden verwijderd ten behoeve van hergebruik. Het lijkt op wat kringloopbedrijven doen met meubels, kleding e.d. Dit demonteren kan als opleidings- en stageroute dienen voor mensen die willen instromen in de bouw.

Vermeden grondstofwinning

Bouw- en sloopafval is verreweg de grootste afvalstroom in Nederland: ongeveer vier keer zo groot als de jaarlijkse hoeveelheid huisvuil, totaal bijna 30 miljoen ton per jaar. Het plan van Bouwcarrousel levert naast werkgelegenheid jaarlijks 25.000 ton afvalbesparing op, naast 150.000 ton vermeden CO2-uitstoot en een zelfde hoeveelheid vermeden grondstofwinning (koper, ijzer, hout, zand e.d.).

Aanvangsinvestering
Het plan vergt een aanvangsinvestering van ongeveer € 1 mln en daarnaast een verschuiving binnen het budget van de Minister voor Internationale Samenwerking ter grootte van € 15 mln per jaar, dit is 0,3 % van de jaarlijkse uitgaven van dit Ministerie. Voor dit bedrag kunnen jaarlijks circa 70.000 mensen goed worden gehuisvest, aldus Bouwcarrousel.

Bron: iNSNet

Deel dit artikel

permalink